Banja Luka

DM uručio donaciju za formiranje "Gradske bašte" u Banjaluci

DM uručio donaciju za formiranje "Gradske bašte" u Banjaluci
Foto: N.N. | DM uručio donaciju za formiranje "Gradske bašte" u Banjaluci

BANJALUKA - Udruženju građana "Gradske bašte" iz Banjaluke kompanija DM danas je uručila donaciju za formiranje Banjalučke gradske bašte, prve baštenske zajednice u našoj zemlji koja će biti kreirana po uzoru na zapadnoevropski "Community Gardens".

Na zemljištu koje je Udruženju dodijelila Gradska uprava Banjaluka, a koje čini 80 jednakih parcela od 100 m², građani će uzgajati voće, povrće, začinsko bilje i cvijeće, poštujući principe biouzgoja i u skladu s prirodom, dok će njihov rad nadzirati baštovani mentori.

Planirano je da bašta ima 80 direktnih korisnika različitih dobnih grupa i socijalnog statusa, a projekat podrazumijeva i uključivanje osoba s posebnim potrebama i invaliditetom. 

Ček donacije u iznosu od 4.920 KM potpredsjedniku UG "Gradske bašte" Goranu Pivaševiću uručila je Anja Radulović, poslovođa DM prodavnice u Banjaluci.

"Ovaj ekološki projekat jedan je od ukupno šest odabranih iz cijele BiH čiju realizaciju će DM podržati u okviru društveno odgovorene inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, pokrenute s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoliša. Banjalučka gradska bašta, osim što će biti  edukativni poligon na kojem će njeni članovi savladati tehnike ekološkog uzgoja, ujedno će biti i projekat u kojem će se, putem različitih radionica, djeca i mladi upoznati sa značajem proizvodnje vlastite hrane u urbanoj sredini te prednostima ishrane ekološki uzgojenim namirnicama", kazala je Anja Radulović, iz DM-a.

Naime, u Banjalučkoj gradskoj bašti će dva puta mjesečno biti organizovani Dani otvorenih vrata u kojima će djeca iz vrtića i škola učestvovati u baštenskim radovima i radionicama, dok će se i građani moći upoznati s metodama ekološkog uzgoja.

"Podrška DM-a ovom projektu je veoma značajna zato što smo na samom početku i očekuje nas više infrastrukturnih zadataka. Drago nam je da je kompanija prepoznala ekološke potrebe našeg društva i ovo je idealna prilika da kroz DM-ovu inicijativu napravimo veliki društveni mozaik koji će biti od koristi građanima Banjaluke i povećavanju njihove ekološke osviještenosti, što je, pored razvoja solidarnosti, tolerancije i međuljudskih odnosa, jedan od nekoliko glavnih ciljeva našeg projekta", izjavio je Goran Pivašević, potpredsjednik UG "Gradske bašte". 

Nakon uručenja donacija za projekte iz Trebinja, Mostara, Lukavca i Banjaluke, DMće u narednom periodu uručiti donacije i za podršku u realizaciji preostala dva ekološka projekta: za projekat opštine Neum "Čišćenje neumskog podmorja" i projekat "Tu živim - to cijenim" od PD "Koprivnica Bugojno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije