Banja Luka

Dajak sve više krote i djevojke

Dajak sve više krote i djevojke
Foto: Jelena Đurđević | Dajak sve više krote i djevojke

Besplatna škola dajakaštva okupila je veliki broj polaznika, koji će do kraja avgusta učiti da voze ovaj tradicionalni vrbaski čamac, a posebno je zanimljivo da ga sve više krote i djevojke.

Ovu ljetnu školu već nekoliko godina organizuje "Nektar dajak klub", čiji instruktori uče polaznike zahtjevne i specifične tehnike upravljanja i vožnje ovog jedinstvenog prevoznog sredstva.

Filip Gubo, instruktor vožnje dajak čamca, kaže da je škola podijeljena u dvije grupe i da u prvoj ima oko 20 polaznika.

"Svake godine imamo sve više polaznika, što nas raduje i kao instruktore i kao ljubitelje dajaka. U prvoj grupi školu je upisalo i šest djevojaka, što je jako bitno - da svi vide da ovo nije samo muški sport", kazao je Gubo.

Dodao je da će prvu grupu obučavati do kraja jula, a da od početka avgusta druga grupa počinje obuku savladavanja vještine upravljanja ovim specifičnim čamcem.

"Polaznici uče kako pravilno stajati, upravljati čamcem i kontrolisati dajak, te tehnike upravljanja čamcem", pojasnio je Gubo.

Od sredine jula polaznici škole uče kako da sijeku vrbaske brzake, neki su tek prvi put ovdje, a ima ih koji su već naučili kako da upravljaju čamcem i žele da utvrde znanje.

Trinaestogodišnja Luna Filipović, koja ide u školu dajakaštva, ističe da je dajak zavoljela prošle godine kad ga je i naučila voziti.

"Ljubav prema dajaku sam naslijedila od brata, naučila sam prelaziti brzake, upravljati i stekla nove prijatelje", priča Luna.

Djevojka Maja Jovičić, koja je takođe polaznica ove škole, kaže da joj ona daje priliku da nauči nešto zanimljivo.

"Uživam u dajaku, odrasla sam na Vrbasu, ali sam se nedavno aktivirala iako sam sa četiri godine prvi put kročila u čamac", priča Jovičićeva.

Osamnaestogodišnja Milica Kos kaže da je odlučila da upiše ovu školu jer je dajak neizostavan u turističkoj ponudi grada.

"Tek sam počela da učim. Najbitnije je da naučim održavati ravnotežu, a preporučila bih svim curama da upišu ovu školu", ističe Milica.

Njena vršnjakinja Darija Vučković kaže da je išla u školu dajakaštva prošle godine i da je dosta toga naučila.

"Najviše mi je drago što idem u ovu školu zbog druženja, a i dajak je aktivnost koja je jako karakteristična za naš grad", pojašnjava Darija.

Ovaj čamac interesantan je i turistima koji u Banjaluku dolaze samo ljeti. Među njima je i petnaestogodišnji Vuk Šućurević iz Novog Sada.

"Škola dajakaštva mi je jako zanimljiva jer u Novom Sadu tako nešto nemamo. Jedva dočekam da uđem u čamac i vozim ga po Vrbasu, a na kraju se i malo rashladim i okupam", iskren je Vuk.

Jedinstven u svijetu

Dajak čamac je jedan od takozvanih vrbaskih čamaca, a jedinstvenim na svijetu ga čini dajak - motka dužine oko četiri metra, koja služi za odgurivanje čamca.

Trup čamca dug je 6,80 metara, a čamac je dugačak 7,30 do 7,50 metara u zavisnosti od dužine ukrasnog dijela, odnosno špica, dok je dubina 30 centimetara, širina 80 centimetara, a težina stotinak kilograma.

Nosivost je blizu 500 kilograma, tako da u njega može stati šest odraslih osoba, s tim da je idealan za jednu vožnju troje ljudi plus vozač, a raniji čamci su bili većih gabarita pa su mogli da prevezu i do tonu tereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije