Banja Luka

"Dan za hvala" banjalučke "Tržnice" (FOTO/VIDEO)

"Dan za hvala" banjalučke "Tržnice" (FOTO/VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | "Dan za hvala" banjalučke "Tržnice" (FOTO/VIDEO)

BANJALUKA - Gradska "Tržnica" Banjaluka ove godine obilježava 96 godina svog postojanja a danas je u okviru obilježavanja Duhovskih praznika, organizovala tradicionalnu manifestaciju "Dan za hvala", koja je počela ručkom na “Novoj pijaci”, a svojom igrom uveličali su je i pripadnici KUD "Piskavica".

Nebojša Kuštrinović, jedan od organizatora, rekao je da je tradicija Duhovskog utorka vratila vašar u Banjaluku. 

"Tradicija je prelijep magacin stvari koji se drži pod ključem i koji je otvoren prema svima", rekao je Kuštrinović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivukovic rekao je dio današnji vašar dio identiteta grada.

"Od prošle godine zajedno sa njima organizujemo ovaj vašar. Ljudi su ove došli iz svih krajeva Srpske kako bi se pridružili današnjem vašaru", rekao je Stanivukovic.

Kako ističe, Duhovi su pored Božića i Vaskrsa jedini praznik koji se slavi tri dana.

"Ovaj dan pun je ljubavi, vjere i naše tradicije", rekao je Stanivuković.

U okviru ovog obilježavanja danas od 17 časova biće upriličen defile kočija, a u okviru kojeg će se  građani moći fijakerima i tradicionalnim konjskim zapregama voziti kroz grad.

Nakon defilea i dočeka kočija kod Hrama Hrista Spasitelja biće upriličen kulturno-umjetnički program sa početkom u 18.30 časova.

Povodom obilježavanja Krsne slave društva Duhovi, predstavnici “Tržnice” obišli su određene institucije kao društveno-odgovorno preduzeće.

Tako su posjetili Univerzitetsko klinički centar RS i pokrenuli akciju "Jedna slika za ljepši pogled" , a na taj način žele uljepšati  bolničke zidove.

Takođe, obezbijedili su i namirnice potrebne za pripremu slavskog ručka u Mozaiku prijateljstva gdje koji je održan u nedjelju za gotovo 500 korisnika. 

"Tržnica" Banjaluka je 1998. godine uspostavila izuzetno lijepu i atraktivnu manifestaciju pod nazivom "Dan za hvala", koja se održava na tržničkim objektima u vrijeme velikog pravoslavnog praznika - Duhova, koji je i krsna slava "Tržnice".

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je još davne 1554. godine dobio odobrenje od turskih vlasti za organizaciju Duhovskog vašara. On se odvijao na prostoru između bedema tvrđave Kastel i rječice Crkvena, u čijoj blizini se danas nalazi gradska tržnica.

"Nastavljajući dugu tradiciju Duhovskog vašara, nova svetkovina 'Dan za hvala' po sadržaju i načinu organizovanja prilagođena je vremenu i savremenim uslovima življenja. Predstavlja svojevrstan vid druženja između poljoprivrednih proizvođača, korisnika tržničkog prostora i brojnih kupaca i posjetilaca", podsjećaju iz "Tržnice.

 

@nezavisnenovine Gradska "Tržnica" Banja Luka ove godine obilježava 96 godina svog postojanja a danas je u okviru obilježavanja Duhovski praznika , organizovala tradicionalnu manifestaciju "Dan za hvala", koja je počela ručkom na “Novoj pijaci”. #banjaluka #viral #kolo #dnevno #trznica #draskostanivukovic ♬ original sound - Nezavisne novine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije