Banja Luka

Defile kočija oduševio Banjalučane (FOTO)

Defile kočija oduševio Banjalučane (FOTO)
Foto: Grad Banjaluka | Defile kočija oduševio Banjalučane

BANJALUKA - Poštujući tradiciju i običaje, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, i ove godine održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali ulicama Banjaluke.

Veliki broj sugrađana dočekao je defile kočija i konjanika, koji se kretao se od tvrđave Kastel prema Hramu Hrista Spasitelja, a u defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Banjaluka već treću godinu zaredom uz defile kočija i fijakera obilježila Duhovski utorak, baš onako kako se to nekada obilježavalo u, kako je naveo, našem gradu.

"Duhovski vašar dio je identiteta naše Banjaluke i ponosan sam što smo ovu tradiciju obilježavanja Duhovskog utorka staru gotovo jedan vijek, nakon pet decenija pauze, vratili na ulice našeg grada. Riječ je o manifestaciji koja će 2027. godine napuniti jedan vijek", poručio je gradonačelnik Stanivuković.

On je istakao, da je ponosan što već treću godinu zaredom Grad priređuje ovu manifestaciju i što "smo se vratili staroj tradiciji i našem identitetu".

"Duhovski utorak obilježavali su naši preci, a ulicama grada i tada su defilovali najljepši konji, kočije  i fijakeri, međutim ova tradicija je silom prilika bila prekinuta. To smo ispravili i danas uz bogat kulturno-umjetnički program i defile kočija ponovo praznujemo Duhovski utorak", podsjetio je on.

Stanivuković je iskoristio priliku i da se zahvali banjalučkoj "Tržnici" na saradnji u organizaciji događaja koji doprinosi da naši običaji opstanu i žive.

Učesnik današnjeg defilea – vlasnik ergele "Mitraković" iz Srbca Luka Mitraković  je istakao da je današnji događaj pokazatelj da ima budućnosti za ljude koji se bave uzgojem konja.

On je zahvalio Gradu Banjaluka i banjalučkoj "Tržnici" na odličnoj organizaciji, istakavši da je važno da se na ovaj način čuva stara duhovska tradicija.

Učesnik je i Adem Mudrov iz Jelaha, kazao je da već 12 godina učestvuje u defileu i da ga to raduje jer ulažu veliki trud i rad koji ovdje mogu predstaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije