Banja Luka

Demofest se vraća u Banjaluku

Demofest se vraća u Banjaluku
Foto: Velibor Tripić | Demofest se vraća u Banjaluku

BANJALUKA Nakon pet godina pauze u Banjaluku se vraća "Demofest", saopštili su organizatori u petak u Kamenoj kući tvrđave Kastel, gdje je najavljeno da će 12. izdanje popularnog festivala demo bendova biti najvjerovatnije održano od 20. do 22. jula na dobro poznatoj lokaciji banjalučke tvrđave.

Brankica Janković, direktorica "Demofesta", podsjetila je da je prvo izdanje festivala održano 2008. godine, a jedanaesto 2018, te da je za dvanaesto izdanje od petka u naredna dva mjeseca otvoren konkurs za demo bendove.

"Pauza koja je napravljena traje pet godina, a koliko smo radosni i srećni što će se 'Demofest' vratiti ja ne mogu riječima opisati. Inicijativa za organizaciju 'Demofesta' u proteklih pet godina bile su razne. Juče smo pustili neki video i već 60.000 ljudi je to podijelilo, što poprilično govori i o interesu i o potrebi da se festival vrati na Kastel. Jedna od najvećih inicijativa koja je stigla prema nama kao organizatorima jeste definitivno inicijativa gradonačelnika Draška Stanivukovića. Zahvaljujući njemu stečeni su uslovi da se okupimo ovdje i da najavimo sljedeće izdanje 'Demofesta'", kazala je Jankovićeva.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da vjeruje u novi koncept grada koji vodi, a da novog duha nema ako u grad ne vrati stare stvari koje svi građani vole.

"Od početka moje dužnosti na čelu grada uvijek sam vjerovao u koncept nove Banjaluke. Nova Banjaluka znači novi projekti, novi duh grada, novi razvoj, ali nema nove Banjaluke i nema napretka ako ne vratimo duh Banjaluke koji svi volimo. Taj duh ogledamo i kroz staru fontanu koju smo obnovili, kroz izgradnju Sokolskog doma koji je nekada bio duh i duša ovoga grada. Dakle, ne možete ići naprijed ako zaboravimo i ne obnovimo one stvari koje su odlikovale Banjaluku", rekao je Stanivuković na početku obraćanja novinarima. On je dodao da je posebno potrebno uložiti u kulturu, a tu dolazimo do "Demofesta".

"U oblasti kulture smatram da je Banjaluka jednako 'Demofest'. Pričamo o najvećem festivalu demo bendova u jugoistočnoj Evropi. Zamislite koja je to veličina da Banjaluka to ima punih 11 godina i onda spletom prilika ili neprilika toga nije bilo pet godina. Šta znače demo bendovi, šta znači afirmisati neke nove bendove? Mogu da kažem kao mlad čovjek da mnogo znači kada u bilo kojoj oblasti na početku dobijete podršku, a zamislite na nekim velikim scenama dobiti priliku kao demo bend da nastupate. E, to znači "Demofest". "Demofest" znači prilika mladim ljudima da se afirmišu i da se takmiče i izađu na veliku scenu, ali definitivno i za Banjaluku znači mnogo u oblasti kulture i turizma", kazao je Stanivuković, podsjetivši da je "Demofest" jedan od najposjećenijih festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije