Banja Luka

Demos: Povećati podsticaje za poljoprivredu

Demos: Povećati podsticaje za poljoprivredu
Foto: Srna | Demos: Povećati podsticaje za poljoprivredu

BANJALUKA - Potpredsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Nenad Šibarević smatra da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo prepoznali probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, kao i da je neophodno povećati podsticajna sredstva u ovoj oblasti na području Banjaluke.

Šibarević je najavio da će odbornici Demosa kroz amandmane u Skupštini grada tražiti da podsticajna sredstva, koja za ovu godinu iznose 1.400.000 KM, budu povećana za dodatnih 2.200.000 KM.

"Za krupnu mehanizaciju apliciralo je i uslove ispunilo 100 poljoprivrednika, a u fazi rješavanja podsticaja ih je samo 29", rekao je Šibarević.

Kako ističe, 71 poljoprivrednik neće moći ostvariti pravo na podsticaje zbog nedostatka sredstava, te dodao da je u ovoj godini isplaćeno samo 62.000 KM podsticaja.

Šibarević smatra da je program banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela potrebno usvojiti u januaru kako bi poljoprivrednici svoje pravo na podsticaje ostvarili u martu i uspješno obavili proljećnu sjetvu.

Član Gradskog odbora Demosa Banjaluka Ratko Mijatović naglasio je da je poljoprivreda preduslov za razvoj grada i Srpske.

"Banjaluka bi trebalo da ima mnogo značajniju poljoprivrednu proizvodnju da bi se približila razvijenijim opštinama na nivou Republike, kao što su Prijedor, Kozarska Dubica, Gradiška i Bijeljina", ocijenio je Mijatović.

On smatra da je Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka dao značajan doprinos razvoju poljoprivrede, te da uz dodatne napore treba nastaviti u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije