Banja Luka

Pratite nas na Google news

Dio Laktaša dobiće vodu sa Krčmarica

Dio Laktaša dobiće vodu sa Krčmarica
Foto: Srna | Dio Laktaša dobiće vodu sa Krčmarica
Srna

LAKTAŠI - Dio opštine Laktaši naredne godine dobiće vodu sa novog vodovodnog sistema koji će Banjaluka graditi na Krčmaricama, a radovi bi trabalo da počnu u septembru, usaglašeno je danas na sastanku delegacija ove dvije lokalne zajednice.

Izgradnja vodovodnog sistema je dio velikog plana čiji je cilj da se u naredne tri godine dovede voda u 95 odsto domaćinstava u selima oko Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić precizirao je da će u septembru početi izgradnji vodovodnog sistema "Česma tri" i "Česma četiri", koji, osim snadbijevanja Krčmarica i gornjih dijelova Česme, vodu treba da dovedu i u obližnja sela, koja pripadaju opštini Laktaši.

"U okviru ovog projekta već je napravljen rezervoar na Krmčmaricama, s tim da će biti građen i dodatni rezervoar za snadbijevanje obližnjih sela koji pripadaju Laktašima", rekao je Radojičić novinarima u Laktašima.

On je naveo da opština Laktaši treba da sagradi dio vodovodne mreže, te izrazio nadu da će, sudeći po dosadašnjem tempu, domaćinstva na ovom području vodu dobiti već dogodine.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je da će Banjaluka i Laktaši, osim vodovoda, u narednim godinama zajednički raditi na još dva velika projekta - izgradnji mosta preko rijeke Vrbas, koji će spojiti Trn i Priječane, te rješavanju problema nekadašnje vojne imovine u Zalužanima, koji se nalazi na podučju obje lokalne zajednice.

On je precizirao je da bi pripreme za izgradnju mosta između Trna i Priječana, procjenjene vrijednosti od 3,5 miliona KM, trebalo da počnu 2021. godine, dok bi radovi počeli 2022. godine.

"Na sastanku je dogovoreno da Banjaluka i Laktaši pristupe izradi zoning plana za ovo zemljište, na kojem se nalaze sportski aerodrom, autodrom i karting staza, sa planom da dvije lokalne zajednice u budućnosti zajednički gazduju ovim zemljištem", rekao je Karapetrović.

Radojičić i Karapetrović najavili su i da će Banjaluka i Laktaši zajednički nastupiti prema Vladi Republike Srpske, sa zahtjevom za obezbjeđenje sredstava za izgradanju obaloutvrda na Vrbasu, na potezu od trnskog mosta do ušća rječice Široke u Dervišima.

Kako je naglašeno, ovaj projekt je od izuzetne važnosti za okolna naselja koja su teško stradala u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije