Banja Luka

Đaci dobili učionicu u prirodi

Đaci dobili učionicu u prirodi
Foto: N.N. | Đaci dobili učionicu u prirodi

BANJALUKA - Učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku časove iz svih predmeta mogu izvoditi i u prirodi, jer su u sklopu škole dobili učionicu na otvorenom.

Izgled postojećeg prostora, koji je preuređen u učionicu, projektovali su i osmislili radnici škole te sadašnji i bivši učenici.

Tatjana Vilendečić, direktorice škole, rekla je da postoje dva atrijuma unutar škole, a da će s uređivanjem drugog, koji će imati drugačiju namjenu, krenuti u septembru.

"S lijepim vremenom već možemo ovaj prvi atrijum staviti u funkciju, imamo pokretne table, postavljeni su ivičnjaci, posađeno je cvijeće i ukrasno bilje, nabavljeni su i stolovi i klupe za učenike", kazala je Vilendečićeva.

Dodaje da im još jedino nedostaje nadstrešnica, koja bi pravila učenicima hlad od sunca.

Prema njenim riječima, aplicirali su za donatorska sredstva, ali ih nisu dobili, tako da je škola ušla u projekat vlastitim sredstvima po fazama.

"Nismo htjeli iznevjeriti ni radnike ni učenike, koji su se potrudili i koji imaju veliku želju da ovako nešto dobiju", rekla je Vilendečićeva.

Dodala je da je za potpuno sređivanje dva atrijuma potrebno oko 15.000 KM, a da je škola dosad izdvojila oko 3.000 KM.

"Pri izboru biljaka vodili smo se tim da budu otporne i trajnije zbog zalijevanja i suše jer ne možemo predvidjeti vrijeme, posebno kada je ljetni raspust, a i da ima estetski ambijent u kojem će se i djeca osjećati ugodno", pojasnila je Vilendečićeva.

Naglasila je da je najbitnije da se nastavnici i učitelji organizuju i da nema razloga da svi predmeti ne budu održavani u učionici u prirodi.

"Prioritet će imati učenici nižih razreda, koji su više zainteresovani i pokazuju više volje. Plan je da ova učionica bude multifunkcionalna, a ne ograničena na jedan predmet", rekla je Vilendečićeva.

U drugom atrijumu planirana je sadnja patuljastog voća, malih voćnjaka, kao i povrtarski dio.

"Cilj je da djeca imaju neki vid prakse, da vide i sami probaju da zasade i održavaju sadnice. Biće im lakše i zabavnije da upijaju znanje ako su na svježem vazduhu i u takvom okruženju", rekla je Vilendečićeva.

Istakla je da će djeci učenje u prirodi značiti mnogo, jer trenutno sve uče iz knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije