Banja Luka

Đaci u Kuljanima dobijaju stomatologa

Đaci u Kuljanima dobijaju stomatologa
Foto: Ilustracija | Đaci u Kuljanima dobijaju stomatologa

BANJALUKA - Otvaranje stomatološke ambulante za đake u prilagođenom dijelu Osnovne škole "Jovan Dučić" u Kuljanima planirano je početkom nove školske godine, rekli su za "Nezavisne" u Domu zdravlja.

Prema njihovim riječima, u školskim stomatološkim ambulantama se rade preventivne mjere zaštite zdravlja zuba i usta, pregledi i popravke zuba, liječenje zuba i, ako je neophodno, vađenje zuba.

"S obzirom na to da ukupno stanje zdravlja zuba u RS, pa tako i školske djece, nije na zavidnom nivou, fokusirali smo se na najmlađu populaciju, pokušavajući da putem ambulanti koje se nalaze u osnovnim školama, obuhvatimo što više školske djece po pitanju preventivne stomatološke zaštite", naveli su u Domu zdravlja.

Ambulanta u Kuljanima imaće savremenu stomatološku opremu smještenu u adekvatan prostor za djecu do 18 godina.

"Sredstva za otvaranje ove ambulante i njeno opremanje od oko 23.000 KM izdvojena su iz budžeta grada. Nabavka potrebne medicinske opreme i materijala za sanaciju je u toku", naglasili su u Domu zdravlja.

Rankica Pušić, direktorica OŠ "Jovan Dučić", rekla je ranije da su prostorije u kojima bi trebalo da bude ambulanta u sklopu područne škole u Kuljanima, gdje je nekada bila vojna kasarna.

"Na tom prostoru urađen je poseban ulaz, a planirano je da ima svoj predulaz, koji bi bio čekaonica, i drugi prostor koji može da bude ordinacija", pojasnila je ranije Pušićeva.

Jovica Tomić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kuljani, istakao je da je dobijanje stomatološke ambulante veoma značajno, jer je ovo naselje jedno od rijetkih u kojima raste broj djece.

"Pored stomatološke ambulante, veoma značajna je i izgradnja vrtića u našem naselju. Mi apelujemo već dvije-tri godine da dobijemo vrtić i ambulantu jer ovdje živi veliki broj djece. Kuljani imaju više od 6.000 stanovnika i ovo je zaista potrebno", naglasio je Tomić.

U stomatološkoj ambulanti u OŠ "Jovan Dučić" biće obavljani pregledi djece iz mjesnih zajednica Kuljani, Zalužani i Priječani.

Od 26 osnovnih škola na području grada, stomatološku ambulantu ima njih osam i to OŠ "Sveti Sava", OŠ "Branko Radičević", OŠ "Ivo Andrić", OŠ "Borisav Stanković", OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", OŠ "Jova Jovanović Zmaj", OŠ "Desanka Maksimović" i OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije