Banja Luka

Đaci učili uz "Saobraćajne čarolije"

Đaci učili uz "Saobraćajne čarolije"
Foto: N.N. | Đaci učili uz "Saobraćajne čarolije"

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ "Desanka Maksimović" u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava "Saobraćajne čarolije".

Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura", koja se do kraja februara sprovodi širom RS.

Učenicima su poslije predstave podijeljene slikovnice i bojanke "Deset lekcija koje život znače", kao i svjetloodbojni privjesci "smajlići" koje će djeca moći zakačiti na odjeću i školske torbe.

Srđan Bogdanović, direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Dragočaju, rekao je da je tema bezbjednosti pješaka u saobraćaju veoma bitna za djecu jer većina koristi glavnu saobraćajnicu do puta do škole.

"Zadovoljni smo što su AMS RS i MUP RS na zanimljiv način naučili djecu o bezbjednosti u saobraćaju. Preko djece utičemo i na roditelje da se kulturnije ponašaju u saobraćaju", istakao je Bogdanović.

Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS, kazao je da je namjera ukazati pješacima da u saobraćaju treba da budu uočljivi.

Dragan Milošević, glavni inspektor policije u Upravi policije u MUP RS, istakao je da su pješaci jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, te da je neophodno kontinuirano preventivno djelovati.

"Prošle godine su u okviru akcija represivnog karaktera za pješake izdata 4.063 prekršajna naloga jer nisu poštovali propise, dok je za vozače izdato 8.550 prekršajnih naloga", dodao je Milošević.

Kampanju "Budi vidljiv, ne budi figura" sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa 49 auto-moto društava i jedinice lokalne samouprave.

Realizacijom akcije očekuje se povećan oprez pješaka u saobraćaju, posebno starijih lica i njihove uočljivosti od strane vozača u noćnim uslovima vožnje i oprez prilikom vožnje u naselju i kroz prigradska naselja, kao i veća tehnička ispravnost uređaja za osvjetljavanje puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije