Banja Luka

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu "Rada Vranješević"

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu "Rada Vranješević"
Foto: N.N. | Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu "Rada Vranješević"

BANJALUKA - Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je za "Nezavisne" Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma.

Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu.

"To bi bio urgnetni smještaj do 60 dana, dok se smiri situacija u biološkoj porodici. Tada bi Centar za socijalni rad odlučio da li se dijete vraća u biološku porodicu ili se šalje na smještaj u hraniteljsku porodicu ili neku instituciju", pojasnio je Kajkut.

Usluga prihvatilišta za djecu u skitnji je planirana po ugledu na Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine "Zvečanska" iz Beograda.

"Oni su nam izašli u susret i obučili naše osoblje, a radnici su dobili licence za rad u prihvatilištu", istakao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, planom transformacije Doma u funkciju je ranije pušten Majčinski dom za trudnice i majke s bebama do godinu dana koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

"Takođe je otvoreno savjetovalište u cilju prevencije izdvajanja djece iz bioloških porodica. Naši akreditovani psihoterapeuti pružaju uslugu kako našoj djeci iz Doma, tako i porodicama iz kojih djeca dolaze", pojasnio je Kajkut.

Krajem 2019. godine otvoren je i vrtić "Tratinčica" u sklopu Doma "Rada Vranješević", čiji je kapacitet 100 mjesta, i to 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta.

"Trenutno vrtić pohađa petoro djece bez roditeljskog staranja koji su smješteni u Domu i za koje je obezbijeđen besplatan vrtić. Raspisan je i u toku je konkurs za upis nove djece iz naselja Kočićev vijenac", dodao je Kajkut.

Prihvatnu stanicu za zaštitu djece i omladine zatečene u skitnji i prosjačenju u gradu trenutno ima samo Udruženje građana "Nova generacija", koje realizuje ovaj projekat s Centrom za socijalni rad.

Plan transformacije Doma, osim prihvatilišta, savjetovališta za porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece i vrtića, obuhvata uvođenje još novih usluga socijalne zaštite - resursnog centra, dnevnog centra "Rastimo zajedno", usluge "Predah", te porodičnog saradnika i stanovanja uz podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije