Banja Luka

Dnevni centar "Nove generacije" pruža edukaciju i obroke za 48 djece

Dnevni centar "Nove generacije" pruža edukaciju i obroke za 48 djece
Foto: N.N. | Dnevni centar "Nove generacije" pruža edukaciju i obroke za 48 mališana

BANAJLUKA - Djeca, njih 48, koja dolaze iz rizičnih kategorija, žrtve porodičnog nasilja i zanemarivanja, u Dnevnom centru Udruženja "Nova generacija" dobijaju punu podršku tokom učenja, a obezbijeđena su im četiri obroka, kao i odjeća, obuća i dodatna edukacija.

Saša Risojević, psiholog i direktor Udruženja "Nova generacija", za "Nezavisne" kaže da je Dnevni centar ustanova socijalne zaštite koja pruža mogućnost dnevnog zbrinjavanja djece, namijenjena djeci u riziku.

"Trenutno 48 djece koristi naše usluge. Djeca koja besplatno koristite naše usluge žrtve su porodičnog nasilja i zanemarivanja od strane roditelja ili bilo kojih drugih oblika nasilja, od strane vršnjaka u školi i slično", kazao je Risojević te dodao da su to mladi od šest do 18 godina.   

U ovom centru mališani imaju mogućnost održavanja higijene, dobijaju hranu, obuću, odjeću, a učestvuju i na različitim radionicama rekreativnog, edukativnog i kreativnog tipa.

Risojević kaže da Dnevni centar radi svakim radnim danom, od devet do 17 časova, i u zavisnosti od toga da li su djeca prva ili druga smjena, odnosno dolaze li prije ili poslije škole.    

"Prije pandemije nije bio ograničen broj djece koja su mogla u jednom trenutku da borave u Dnevnom centru, a sada je taj broj sveden na petoro djece po smjeni", kazao je Risojević te dodao da trenutno u toku dana maksimalno desetoro djece dobija njihove usluge.     

Ističe da pokušavaju mjesečno uključiti što veći broj djece, kako bi im pomogli, pružili im edukaciju i usmjerenje.

"Većina djece koja dolaze upućena je od strane Centra i negdje su evidentirani kao djeca i porodice kojima je potrebna dodatna podrška za funkcionalniji život", rekao je Risojević.

U Dnevnom centru zaposlen je po jedan psiholog, socijalni radnik i vaspitač, a takođe imaju i veliku pomoć i podršku volontera, najčešće studenata psihologije, socijalnog rada i pedagogije.

"U saradnji sa Banjalučkim univerzitetom, pomaže nam više od 20 volontera. Oni se druže sa djecom, rade različite radionice i pokušavaju biti pozitivan model ponašanja na koji se djeca mogu ugledati", naglašava Risojević.    

Takođe, dodaje on, u Centru se sprovode različiti programi, ističući "Program jačanja porodica", koji predstavlja model rada sa cijelom porodicom.

Potrebno je, kako kaže, raditi, ne samo sa djecom, već i sa roditeljima, kako bi se postigle pozitivne promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije