Banja Luka

Dnevni gubitak "Eko toplana" 50.000 KM

Dnevni gubitak "Eko toplana" 50.000 KM
Foto: Velibor Tripić | Dnevni gubitak "Eko toplana" 50.000 KM

BANJALUKA - Od januara ove godine banjalučke "Eko toplane" trpe dnevni gubitak u iznosu od 50.000 KM, što je posljedica drastičnog skoka cijena inputa.

Potvrđeno nam je to u ovom banjalučkom preduzeću, odakle podsjećaju da su još od početka 2022. godine iznosili podatke o poskupljenju inputa za proizvodnju toplotne energije i neodrživosti poslovanja pod tim okolnostima.

"Od marta 2022. do danas uputili smo Gradskoj upravi pet zahtjeva za korekciju cijena, sa svom potrebnom dokumentacijom u skladu sa svim propisima, u kojoj smo jasno i argumentovano pokazali da je poslovanje u ovakvim okolnostima neodrživo", navode iz "Eko toplana".

Kako dodaju, situacija se od decembra 2022. dodatno zakomplikovala usljed poskupljenja drvnog sortimenta od strane "Šuma RS" za 37 odsto, a postala još teža nakon poskupljenja struje od 1. januara ove godine za još 30 odsto.

"Ovakva situacija dovela je ovo privredno društvo u poziciju nelikvidnosti i situaciju u kojoj ne može platiti energent dobavljačima, niti nabaviti nove količine, što neminovno dovodi do realne opasnosti od obustave proizvodnje i isporuke toplotne energije", naveli su iz "Eko toplana".

Iz ovog preduzeća ističu da još nije poznato kako će biti riješen problem s kojim se suočavaju. Kako dodaju, na njihov zahtjev o korekciji cijena grad je prošle godine djelimično odgovorio odobrenjem subvencije u iznosu od dva miliona KM, ali to je, ističu, bilo dovoljno samo da se pokrije 50 odsto nedostajućih sredstava, da bi se protekla sezona uspješno privela kraju.

"Zbog toga su 'Eko toplane' bile prinuđene da podignu kredit u iznosu od dva miliona KM kako bismo nadomjestili nedostatak za prošlu sezonu u nadi da će biti odobreno povećanje. Međutim, do danas se situacija nije promijenila i mi još nemamo odgovor Grada o načinu rješavanja problema s kojim se suočavamo", poručuju iz "Eko toplana".

Podsjetimo, sredinom januara gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da očekuju usaglašen zahtjev o korekciji cijena grijanja, na osnovu čega će vidjeti dalje korake.

Iz "Eko toplana", međutim, poručuju da su usaglašen zahtjev poslali gradu još 14. decembra 2022. godine, kao odgovor na stav grada da su planirani troškovi održavanja distributivne mreže za naredni period previsoki i da ih treba redukovati.

"U izmijenjenom zahtjevu za povećanje cijena, taj iznos je smanjen na 48 odsto. Međutim, u tom slučaju bi trebalo da grad kao vlasnik distributivne mreže, koja je sastavni dio javne infrastrukture, pokrene investicioni ciklus u dotrajalu distributivnu mrežu, a da 'Eko toplane' snose samo troškove tekućeg održavanja", ističu iz "Eko toplana".

Grad je, podsjetimo, prije dva mjeseca formirao Štab za energetsku krizu, čiji je zadatak, kako je rečeno, da na osnovu stvarnog stanja ponudi najefikasnija rješenja za prevazilaženje izazova koji se odnose na grijanje u Banjaluci. Iz "Eko toplana" kažu da jedina mjera koju je Štab za energetsku krizu predložio "Eko toplanama" jeste povećanje količine toplotne energije koja se šalje potrošačima.

"Prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, 'Eko toplane' su u obavezi da korisnicima obezbijede 20 stepeni, +/- jedan stepen Celzijusa u grijanim prostorima. Svaki stepen povećanja temperature u stambenim i poslovnim objektima predstavlja povećanje troškova energenta za oko sedam odsto, odnosno najmanje jedan milion KM godišnje", ističu iz "Eko toplana".

Iz Gradske uprave ranije su tvrdili da je grijanje u Banjaluci drastično poboljšano te da su prosječne temperature u stanovima povećane za dva stepena, dok iz "Eko toplana" poručuju da im nije poznato kako se do tog podatka došlo.

"Nije nam poznato na koji način se došlo do podatka o povećanju temperaturnog nivoa grijanja za čak dva stepena, s obzirom na činjenicu da je to s aspekta potrošnje energije, o čemu strogo vodimo računa, izuzetno mnogo, posebno imajući u vidu činjenicu da zbog velikog poskupljenja energenta strogo vodimo računa o potrošnji", ističu iz "Eko toplana".

Napominju da, uz minimalna odstupanja od normativa na mjesečnom nivou (ne više od 2-3 odsto, što znači oko 0,5 stepeni Celzijusa veću ili manju temperaturu u grijanom prostoru), griju ujednačeno od početka obavljanja komunalne djelatnosti 1. februara 2018. godine, o čemu se, kako kažu, vodi precizna evidencija.

"U svakom slučaju, ako je došlo do poboljšanja kvaliteta isporuke toplotne energije u pojedinim dijelovima grada, izuzetno smo zadovoljni takvim povratnim informacijama, a uzrok tome nije nivo proizvedene energije u kotlovnicama, nego obimni radovi na sanaciji mreže, ali i velikim dijelom uklanjanje lokalnih problema i nedostataka na starim i dotrajalim instalacijama korisnika", kažu iz "Eko toplana".

Sa druge strane, iz Gradske uprave grada Banjaluka kažu da se, u okviru Štaba za energetsku krizu, grad Banjaluka aktivno uključio u kontrolu temperatura u stanovima koji su u sistemu daljinskog grijanja. Pritom, tvrde i da se čeka izvještaj o poslovanju "Eko toplana".

"'Eko Toplane' prošle godine nisu uputile Skupštini grada izvještaj o poslovanju, a što je neophodno da učine kako bi se odbornici upoznali sa stanjem u ovom preduzeću, a prije donošenja odluke za rješavanje problema narastajućih cijena energenata i troškova poslovanja", tvrde iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije