Banja Luka

Dodig: Bašte uz zgradu NP RS moraju biti uklonjene, a grad hoće da ih legalizuje

Dodig: Bašte uz zgradu NP RS moraju biti uklonjene, a grad hoće da ih legalizuje
Foto: Ilustracija | Dodig: Bašte uz zgradu NP RS moraju biti uklonjene, a grad hoće da ih legalizuje
N.N.

Ugostiteljske bašte koje se nalaze uz zgradu Narodnog pozorišta RS u Banjaluci nemaju potrebne dozvole i trebalo bi da budu uklonjene, kažu u ovoj instituciji pozivajući se i na odluku Zavoda za zaštitu spomenika.

Istovremeno tvrde da Gradska uprava pokušava da legalizuje sporne objekte.

Direktorica NP RS Maja Dodig obratila se u petak novinarima ispred pozorišta, rekavši da bašte nemaju potrebne dozvole, da su dijelom priključene na komunalnu infrastrukturu pozorišta, da su ugovori sa zakupcem višestruko štetni, a da uprkos svemu nema reakcije drugih institucija te da je Gradska uprava Banjaluka pokrenula proces njihove legalizacije.

"Staklena bašta u Ulici bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu. Lokal je priključen na sve komunalne priključke NP RS i ugovori su izrazito štetni za naše pozorište", kazala je Dodigova, navodeći da zakupac za 350 kvadratnih metara plaća zakupninu 1.200 KM, a da to nije dovoljno ni za plaćanje grijanja koje za račun ugostitelja plaća upravo Narodno pozorište.

Dodaje da je Gradska uprava Banjaluka u maju ove godine izdala upotrebnu dozvolu za jednu baštu iako objekat nema komunalnu saglasnost i priključen je na komunalnu infrastrukturu NP RS.

Komentarišući situaciju sa spornim objektima uz zgradu NP RS, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da nije detaljno upoznat sa svim, ali da grad ne može dati dozvolu bez saglasnosti nadležnog zavoda jer je u pitanju zgrada koja je spomenik te je napomenuo da je u tom slučaju Zavod za zaštitu spomenika adresa na koju se treba obratiti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije