Banja Luka

Dodik i Radojičić u Mišinom Hanu: Domaćinstvima 2.000 i 3.000 KM za štetu

Dodik i Radojičić u Mišinom Hanu: Domaćinstvima 2.000 i 3.000 KM za štetu
Foto: Velibor Tripić | Dodik i Radojičić u Mišinom Hanu: Domaćinstvima 2.000 i 3.000 KM za štetu

BANJALUKA - Za nastalu štetu od nevremena svi oštećeni će dobiti od 2.000 do 3.000 KM, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, tokom današnje posjete Mišinom Hanu, kod Banjaluke, koji je najviše stradao u subotnjem nevremenu.

"Nevrijeme koje je zadesilo ovaj kraj oštetilo je, ne samo poljoprivredu, od koje ovdje živi mnogo ljudi, nego i javne objekte te objekte privatnog stanovanja. Što se tiče škola, do početka školske godine biće sve sanirano i obnovljeno", rekao je Dodik i dodao će novac biti obezbijeđen iz budžeta i iz rezervnih fondova.

Milan Matijević, mještanin Mišinog Hana, rekao je da je nevrijeme trajalo 20 minuta te da je led bio ogroman.

"Dobili smo najlon od MZ da prekrijem krov kako bismo se zaštitili od kiše. Očekujem neku pomoć, jer je šteta sigurno oko 7.000 KM. Sam neću moći sanirati štetu i radije ću se iseliti odavde, jer to ne mogu sam sanirati", rekao je ovaj mještanin.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da su četiri MZ pogođene nevremenom, najviše Mišin Han, a pored toga Potkozarje, Prijakovci i Verići.

"Od sutra će komisije za procjenu štete na objektima izaći na teren, jedna samo za Mišin Han, a druga za ostale MZ, a posebno će izaći komisija za procjenu štete na poljoprivrednim kulturama", rekao je juče Radojičić.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je, kada je u pitanju škola u Mišinom Hanu, tender raspisan ranije već prema dogovorima za krov i ove sedmice će biti otvaranje ponuda. Poslije isteka žalbenog roka će se krenuti u sanaciju, odnosno zamjenu krova.

"Kada je u pitanju zamjena stolarije, koja je potpuno polupana, mi ćemo poslati ljude da procijene štetu. Po mojoj procjeni, zamjena stolarije će koštati oko 30.000 KM", rekao je Malešević.

Dražena Ajder, predsjednik Savjeta MZ Mišin Han, rekla je kako je ova MZ uništena 100 odsto, jer je svaki krov kuće, ali i pomoćnih objekata uništen, jer su do sada upisana 354 domaćinstva koja su prijavila štetu.

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, kaže da je nevrijeme došlo sa oblakom koji je došao sa zapada na područje Prijedora, te su dozvolu za dejstvo raketama dobili na vrijeme, ali da su postojale zabrane za korištenje dijela vazdušnog prostora zbog sigurnosti letenja, tokom kojih nije vršeno ispaljivanje protivgradnih raketa.

"U nevremenu su dejstvovale 23 protivgradne stanice sa ukupno ispaljene 64 rakete. One su trebale da budu ispucane u komadu. Da nije bilo te dvije zabrane, vjerujem da bi bilo ispaljeno i više od 100 raketa u tom periodu", kaže Dejanović i dodaje da Protivgradna preventiva RS raspolaže sa još 1.500 raketa, što bi trebalo da bude dovoljno za ovu sezonu.

Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću BHANSA, rekao je danas da je zaključenim sporazumom sa Protivgradnom preventivom RS usaglašeno da sigurnost vazdušnog saobraćaja ima apsolutni prioritet u odnosu na lansiranje protivgradnih raketa.

"Nadležna jedinica je 21. jula za pružanje usluga u zračnom prometu u periodima od 17.35 do 18.02 i od 18.36 do 19.07 časova, zbog sigurnosti letenja u svom prostoru nadležnosti povlačila prethodno izdata odobrenja za lansiranje protivgradnih raketa u pojedinim protivgradnim kvadrantima", rekao je Zucić.

Sanela Kasalović, portparol aerodroma Banjaluka, kaže da su u subotu imali redovnu liniju na kojoj avion kompanije "Air Serbia" polijeće iz Beograda u 17 časova, a slijeće u Banjaluku u 18.05, te nakon toga avion za Beograd sa banjalučkog aerodroma polijeće u 18.40.

Gradski štab za vanredne situacije u Prijedoru juče je donio niz mjera s ciljem saniranja posljedica i sagledavanja stvarne štete od olujnog nevremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije