Banja Luka

Dogradnja učionice u Česmi ukida treću smjenu

Dogradnja učionice u Česmi ukida treću smjenu
Foto: N.N. | Dogradnja učionice u Česmi ukida treću smjenu

BANJALUKA - Učenici područnog odjeljenja škole “Vuk Stefanović Karadžić” u naselju Česma od iduće školske godine imaće mnogo bolje uslove, jer će narednih dana početi dogradnja učionice što će znatno smanjiti gužve, pa će đaci umjesto u tri nastavu pohađati u dvije smjene.

Stare peći na drva, koje su do sada zagrijavale, ali i čadile učionice, postaće prošlost, a škola će dobiti i centralno grijanje. Dogradnju učionice finansiraju UNDP-i, koji izdvaja 28.000 KM, i grad Banjaluka koji će učestvovati sa najmanje 17.000 KM.  Direktorica škole Tatjana Vilendečić naglašava da veliku zahvalnost duguje i Savjetu mjesne zajednice Česma koji je kandidovao dogradnju učionice i  Gradskoj upravi kada je riječ o centralnom grijanju.

“Očekujem da će dogradnja škole početi između 11. ili 18. juna. To je ujedno i kraj školske godine tako da smo morali voditi računa o tome da radovi ne ometaju nastavu i da ne ugroze bezbjednost djece”, rekla je Vilendečićeva.

Ona je istakla da će dogradnja učionice uveliko olakšati odvijanje nastave.

“Do sada su djeca išla u tri smjene, a od jeseni će ići u dvije što veoma važno, a doći će i do rasterećenja učionica koje nam je bilo prijeko potrebno”,  rekla je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima obezbjeđivanje boljih uslova je još jedan od razloga da sva djeca iz naselja Česma pohađaju ovu školu, a trenutno je 112 đaka u šest odjeljenja. Ona je dodala da je unutrašnja i vanjska stolarija zamijenjena u februaru, te da se preduzimaju svi koraci da škola dobije ljepše ruho.

- Sa još sedam škola smo krajem marta dobili novac koji ćemo usmjeriti na centralno grijanje, jer smo do sada bili primorani da se grijemo pećima na drva - rekla je Vilendečićeva i dodala da je samo za ovu namjenu iz gradske kase izdvojeno 23.000 KM.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević ističe da je od velike važnosti obnova škole, te da su se mještani na Forumu građana javljali i sa drugim prijedlozima, ali nije bilo dvoumljenja šta je prioritet.

“Uprkos tome što je bilo raznih prijedloga ipak nismo imali dilemu, jer je dogradnja učionice od velikog značaja za opstanak područne škole. Srećni smo što je naša mjesna zajednica dio velikog projekta koji finansira UNDP i grad Banjaluka”, rekao je Maličević.

Dodao je da je ovo samo jedan od krupnih koraka da Česma bude dio grada.

Činimo sve u saradnji sa Gradskom upravom da tako i bude, jer kroz infrastrukturne projekte naše naselje želimo da se približimo gradu - rekao je Miladin Maličević.

Sportski tereni

Poboljšanju uslova u školi doprinose sportski tereni i igralište na kojima su postavljene nove table sa koševima, a riječ je o donaciji UNDP-a.

“Novi koševi i sportski rekviziti, od velike su važnosti jer  prije svega mogu zadovoljiti potrebe učenika ali i svih zaljubljenika u sport, a sreća je još veća kada znamo da će  se poboljšati uslovi dogradnjom učionice”, rekao je Miladin Maličević.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije