Banja Luka

Dom zdravlja Banjaluka: Više oboljelih od vodenih ospica

Dom zdravlja Banjaluka: Više oboljelih od vodenih ospica
Foto: N.N. | Dom zdravlja Banjaluka: Više oboljelih od vodenih ospica

BANJALUKA - Tokom januara i početkom februara bio se pojavio veći broj djece oboljele od vodenih ospica, potvrdili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz Doma zdravlja kažu da vodene ospice, uglavnom, prolaze kao blaga virusna bolest te da su komplikacije rijetke.

Prema njihovim riječima, uglavnom su obolijevala djeca predškolskog uzrasta, a infekcija se najčešće širi unutar vrtićkih grupa.

"Inače, u toku zimskih mjeseci se češće javljaju manje epidemije zbog toga što se infekcija prenosi putem respiratornog sekreta", ističu u Domu zdravlja.

Oni kažu da inkubacija traje oko tri nedjelje, a bolesnik je infektivan dva dana prije pojave ospica sve do perioda kada su kraste potpuno formirane, obično petog dana po izbijanju.

Pedijatar Branislav Lolić ističe da je karakteristično da se prije same pojave  osipa kod djeteta pojavi povišena temperatura ili zapušen nos.

Najčešće nedoumice koje se javljaju među roditeljima jesu da li treba kupati djecu dok imaju vodene ospice i da li im treba skidati temperaturu.

"Pošto mi djecu mažemo tečnim puderom koji suši ospice, a faza izasipanja traje oko šest dana, onda obično prva tri dana ne kupamo djecu, dok se ospice dobro ne osuše, a poslije se dijete može kupati. Kada je riječ o temperaturi, treba je skidati kao i kod drugih bolesti kada pređe 38,5 stepeni. Prije korištenja paracetamola, koji najčešće preporučujemo, dijete treba poviti da miruje, davati mu lakša hranu i ono što je vrlo važno jeste da bude izolovano od drugih, jer sve dok traje period izasipanja, dijete je zarazno za okolinu", kaže Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije