Banja Luka

Dom zdravlja Banjaluka dobio nova sanitetska vozila

Dom zdravlja Banjaluka dobio nova sanitetska vozila
Foto: Instagram | Dom zdravlja Banjaluka dobio nova sanitetska vozila

BANJALUKA - Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto danas je predstavnicima banjalučkog Doma zdravlja uručio ključeve dva nova sanitetska vozila koja su nabavljena zahvaljujući donaciji Vlade Japana i koštala 153.000 KM bez PDV-a.

Sakamoto je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ovog projekta čiji je cilj poboljšanje medicinskog okruženja u ovom domu zdravlja.

"To će pomoći stanovništvu i pacijentima da dobiju pravovremenu i adekvatnu uslugu prevoza, ali i unaprijediti zdravstvenu zaštitu", rekao je Sakamoto novinarima u Banjaluci.

On je rekao novinarima da Japan ima dobru saradnju sa gradom Banjaluka i resornim ministarstvom, dodavši da je ta zemlja od 1996. godine za zdravstvo u BiH obezbijedila više od 80 miliona evra, što će biti nastavljeno.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je prisustvovao svečanoj primopredaji vozila, rekao je da se time unapređuje hitna medicinska pomoć.

"Vlada Japana kontinuirano pomaže Srpskoj svojim donacijama i u oblasti zdravstva. Cilj je da hitnu medicinsku pomoć, u saradnji sa ostalim partnerima, osavremenimo i pružimo pacijentima što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", rekao je Šeranić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Dom zdravlja vodi računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 200.000 stanovnika tog grada.

"Lani smo iz budžeta grada za Dom zdravlja obezbijedili jedno novo vozilo hitne pomoći i obećali nastavak opremanja. Hvala Vladi Japana što je na ovaj način pomogla, a zahvalio bih im se i što su prisutni u Banjaluci i sa drugim značajnim projektima u gradu", rekao je Radojičić.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je PDV na vozila platio grad Banjaluka.

"Ova donacija je značajna za Banjalučane, ali i ostale stanovnike Srpske čije stanje zahtijeva bezbjedan i hitan sanitetski prevoz u zdravstvene ustanove izvan Republike. Mi prosječno godišnje obavimo oko 500 takvih sanitetskih prevoza", rekla je Todorovićeva.

Dom zdravlja Banjaluka godišnje pruži 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije