Banja Luka

Dom zdravlja u Banjaluci dobio najsavremeniji digitalni mamograf

Dom zdravlja u Banjaluci dobio najsavremeniji digitalni mamograf
Foto: Ilustracija | Dom zdravlja u Banjaluci dobio najsavremeniji digitalni mamograf

BANJALUKA - Odjeljenje radiološke i ultrazvučne dijegnostike Doma zdravlja Banjaluka dobilo je novi savremeni digitalni mamogram s tomosintezom, koji u značajnoj mjeri povećava stopu ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Kako su kazali iz Doma zdravlja, mamograf se korisiti u skriningu i dijagnostičkoj mamografiji, te dodaju da se naročito preporučuje ženama starijim od 40 godina.

"Ovom metodom pregleda povećava se stopa otkrivanja karcinoma dojke, a značajno je manji broj lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza", kazali su iz Doma zdravlja.

Istakli su da je značaj ovog aparata u smanjenju broja intervalnih karcinoma, dok su invazivni karcinomi otkriveni ovom metodom obično manji, nižeg gradusa i imaju bolju prognozu.

Objasnili su da je tomosinteza modifikacija digitalne 3D mamografije, te su tomografske slike dojki rekonstruisane iz multiplih niskodoznih X-zračnih projekcijskih snimaka dobijenih pod različitim uglovima rendgenske cijevi.

"Tomosinteza povećava senzitivnost i specifičnost mamografije, a rekonstrukcija je u seriji tankih slojeva od jednog mm visoke rezolucije", kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije