Banja Luka

Drinić: Probleme rješavati u institucijama, ne na ulici

Drinić: Probleme rješavati u institucijama, ne na ulici
Foto: Arhiva | Drinić: Probleme rješavati u institucijama, ne na ulici

BANJALUKA - Uoči protestnog skupa roditelja njegovatelja iz cijele Republike Srpske, najavljenog za sutra u Banjaluci, narodni poslanik u parlamentu Srpske Nebojša Drinić ponovo je pozvao nadležne da probleme najranjivijih kategorija društva riješe u institucijama.

"Još nije kasno. Ako djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji budu na ulici tražili pomoć, biće to naša kolektiva sramota i poraz", poručio je Drinić, uz naglašenu ocjenu da oblast socijalne zaštite nije i ne smije da bude teren za nadigravanje političkih igrača.

"Kao narodni poslanik skrenuo sam pažnju resornom ministru na evidentan problem, koji ipak nije riješen. Pokazao sam i spremnost da amandmanski djelujem na Zakon o dječijoj zaštiti RS. Ako to učini bilo ko drugi, iz vlasti ili opozicije, glasaću za", podvlači Drinić.

Objašnjava da, nakon glasnog zalaganja za probleme  roditelja njegovatelja, svakodnevno dobija njihove pozive, te da svaka od tih priča kod iole normalnog čovjeka budi potrebu da reaguje i pomogne koliko je moguće.

Osnovne zahtjeve roditelja njegovatelja prenosimo u cijelosti.

- Ukidanje starosne granice za djecu i omladinu kojoj trebaju roditelji njegovatelji.

- Roditeljima njegovateljima, uz (ionako simboličnu) novčanu naknadu, uplaćivati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

- Status roditelj njegovatelj ne poništavati boravkom djece s najtežim oblicima invaliditeta u školama ili dnevnim centrima.

- Nakon eventualne smrti djeteta s poteškoćama u razvoju, ne poništavati status roditelju njegovatelju najmanje pola godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije