Banja Luka

Dušan Kecman o sjećanju na zemljotres: Solidarnost ga odvratila od Argentine

Dušan Kecman o sjećanju na zemljotres: Solidarnost ga odvratila od Argentine
Foto: Dražan Pozderović | Dušan Kecman o sjećanju na zemljotres: Solidarnost ga odvratila od Argentine

U Banjaluku sam se te 1969. godine vratio kako bih se pozdravio s porodicom prije puta u Argentinu, ali se baš tada u tih nekoliko dana desilo nekoliko zemljotresa koji su potresli grad na Vrbasu i ja sam odlučio da tu ostanem i pomognem sugrađanima.

Ovako počinje priču za "Nezavisne" Dušan Kecman, nekadašnji novinar i fotograf, prisjećajući se razornog zemljotresa, koji je na današnji dan prije 51 godinu potresao Banjaluku.

Prema podacima seizmologa Hidrometeorološkog zavoda RS, grad na Vrbasu su 26. i 27. oktobra 1969. godine pogodila četiri jaka zemljotresa, dok je najrazorniji od njih bio jačine 6,6 stepeni Rihterove skale.

"S jednim prijateljem iz Crkvenice trebalo je da plovim za Argentinu, ali sam odlučio da se vratim u Banjaluku da se pozdravim s porodicom. U tih tri ili četiri dana koliko sam mislio da provedem u Banjaluci ovaj grad je potreslo nekoliko zemljotresa", rekao je Kecman.

Dodao je da je 27. oktobra 1969. godine, kada je došlo do katastrofalnog zemljotresa, koji je iza sebe ostavio velika razaranja, a život u Banjaluci je izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 osoba bilo lakše ili teže povrijeđeno, šetao centrom grada, kada se tlo počelo pomjerati pod nogama.

Dodao je da će sigurno do kraja života pamtiti trenutak kada je ispred sebe vidio ženu koja je baš u momentu najjačeg udara upravo iz svojih ruku spuštala dijete.

"Gledao sam tu ženu kako pokušava da ponovo u svoje naručje uzme dijete, a ne može. Pokušao sam da pritrčim i pomognem joj, ali se tlo toliko jako pomjeralo da sam teško mogao i korak da napravim. Nekako sam uspio da dođem do njih i pomognem im da izađu iz kuće", prisjetio se Kecman potresnog trenutka.

Dok je Banjaluka bila u ruševinama, a hiljade građana bez krova nad glavom, Kecman kaže da je zaživjela velika solidarnost, te da je pomoć počela stizati sa svih strana svijeta.

"Sjećam se da smo kolege i ja danonoćno radili i pomagali građanima noseći hranu i potrepštine. Samo od isporuke hljeba sam dobio žuljeve na rukama", kazao je Kecman.

Dodao je da su se tada, osim pomoći, u krajišku ljepoticu slili i poznati novinari, kako iz regiona, tako i iz svijeta, te da je zemljotres razlog zašto se on počeo baviti novinarstvom.

"Zemljotres je bio razlog da u Banjaluku stignu novinari gotovo svih svjetskih informativnih kuća, koje su tada uspostavile i dopisništva, a isto tako su to učinile i vodeće agencija. Tada je počeo informativni prodor Banjaluke u svijet", istakao je Kecman.

Dolazak poznatih novinarskih imena iz regiona značio je prekretnicu i za Kecmana, koji je tada poslao svoju prvu vijest u jedan poznati beogradski list.

"Tako je počela i moja novinarska i fotografska karijera. Sigurno je da ne bih postao novinar da te 1969. godine Banjaluku nije zatekao razorni zemljotres, u suprotnom bih se vjerovatno vratio studiju prava", zaključio je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije