Banja Luka

Dva miliona KM donatorskih sredstava za razvoj lokalne zajednice u Banjaluci

Dva miliona KM donatorskih sredstava za razvoj lokalne zajednice u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Dva miliona KM donatorskih sredstava za razvoj lokalne zajednice u Banjaluci
Dajana Miljić

BANJALUKA - Gradske vlasti obezbijedile su od početka godine više od dva miliona KM donatorskih sredstva koja će biti utrošena u razvoj lokalne zajednice u različitim oblastima.

Tako je podršku dobilo sedam projekata koje je grad kandidovao kod međunarodnih donatora, a ukupan iznos odobrenih sredstava je oko 1,4 miliona KM.

Uz iznos od 1,4 miliona KM donatorskih sredstava, grad ima i vlastito učešće u realizaciji sedam projekata, i to u iznosu od oko 700.000 KM.

Veliki uspjeh je postigla i značajna sredstva ostvarena su kroz akciju izgradnje dječjih igrališta, koju na inicijativu gradonačelnika Igora Radojičića grad sprovodi sa društveno-odgovornim kompanijama.

Od početka godina, kada je započela, izgrađeno je šest igrališta, trenutno se grade četiri, a sa nekoliko kompanija u toku su pregovori u vezi sa podrškom akciji. Ukupna sredstva obezbijeđena za igrališta iznose oko 637.000 KM.

Takođe i kompanija "Agram" je donirala novčani iznos od 50.000 KM, koji je namijenjen za opremanje dječjih vrtića. Rekonstrukciju jednog od gradskih vrtića doniraće i Udruženje osiguravajućih kuća  RS, a prema preliminarnim procjenama, radi se o novčanoj donaciji od oko 80.000 KM.

Projekti

- izgradnja stambenih jedinica na poplavljenim područjima

- izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Ramići

- izrada softvera za naplatu komunalne naknade

- regionalni program lokalne demokratije, u okviru kojeg se obezbjeđuje podrška za projekte udruženja građana na području grada

- uređenje potoka Jularac i Podstranac

- izrada glavnog projekta uređenja vodotoka i korita rijeke Vrbas kroz urbano gradsko područje, u dužini od 10 kilometara

- jačanje uloge mjesnih zajednica u okviru kojih će biti sufinansirani prioritetni projekti

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije