Banja Luka

"Eko-toplana" do novembra u pogonu

"Eko-toplana" do novembra u pogonu
Foto: N.N | "Eko-toplana" do novembra u pogonu

BANJALUKA - Očekujemo i nadamo se da će grad od naredne grijne sezone dobiti stabilno, pouzdano i cijenom prihvatljivo grijanje, i to je naš osnovni cilj sa kojim smo ušli u projekat izgradnje "Eko-toplane".

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon što je sa načelnicima gradskih odjeljenja i odbornicima u Skupštini grada obišao gradilište nove toplane.

"Nakon dugogodišnjih glavobolja zbog gradskog grijanja i gradske 'Toplane' sada smo na odličnom putu da se ovaj projekat završi. Radovi napreduju planiranom dinamikom zahvaljujući velikom angažmanu naših partnera iz kompanije IEE, zahvaljujući podršci Gradske uprave i Vlade RS u raznim fazama", naglasio je Radojičić.

Dodao je da su za ovo zaslužna i preduzeća "Elektrokrajina"  i "Vodovod", koji imaju veliko razumijevanje i zbog onoga što treba da urade sa svoje strane zbog lokacije na kojoj se nalazi i za sve ostalo, kao što je izgradnja cjevovoda u ovom  momentu.

"Ima još mnogo posla da se uradi, ali ova dinamika zasad nas drži optimističnim da će Banjalučani riješiti najveći komunalni problem urbanog dijela grada za više od 20.000 potrošača, a to je problem gradskog grijanja", naglasio je Radojičić.

Dodao je da grad sa svoje strane i finansijski prati ovu investiciju kroz dva aranžmana, prvi od tri miliona, a drugi od sedam miliona KM i preostaje još pet miliona po ugovoru.

"Učešće grada u ovom projektu je 15 miliona KM i imamo i dalje razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o sufinansiranju ili refinansiranju kompletnog projekta", pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, gradnja teče po planu, dva mjeseca je bilo startno kašnjenje i izvođač nije počeo 1. aprila već 1. juna.

"Ali pošto se ovdje radi modularno, očekujemo da sagradnjom modula i puštanjem u probni rad, već u oktobru-novembru odavde krene isporuka energije, a stara 'Toplana' ima obavezu održavanja gradskog grijanja do puštanja u rad nove 'Eko-toplane'", rekao je Radojičić.

Dodao je da cijena grijanja za potrošače po kvadratnom metru ostaje ista, a da će promjena biti samo kod kalorimetara, jer njihova ugradnja pored same potrošnje u objektu ili stanu podrazumijeva i određeni fiksni trošak dopreme, i to će biti novina za potrošače.

"Ta cijena će biti uređena pravilnikom i odlukom koja  treba da se donese, a imate sličnu stvar i kod isporuke električne energije, plaćate onaj dio koji potrošite, ali plaćate i neke fiksne troškove koji se odnose na distribuciju i prenos", istakao je Radojičić.

Borko Torbica, projekt menadžer na projektu izgradnje "Eko-toplane", rekao je da  očekuju da će u novembru imati prve megavat-sate isporučene iz novog postrojenja.

"Prvi termin o kojem smo ranije pričali da bi nova toplana trebalo da počne raditi bio je početkom februara 2018. godine. Sada smo u punom kapacitetu dinamike, tačnije u montaži kotlovskih postrojenja, i očekujemo da će taj termin dinamike biti znatno skraćen", kazao je Torbica.

Grijna sezona zvanično počinje 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije