Banja Luka

"Eko toplane" Banjaluka spremaju se za hladne dane: Pripreme u punom jeku

"Eko toplane" Banjaluka spremaju se za hladne dane: Pripreme u punom jeku
Foto: N.N. | "Eko toplane" Banjaluka spremaju se za hladne dane: Pripreme u punom jeku
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Godišnji remont proizvodnih postrojenja "Eko toplana" i sanacija distributivne mreže u periodu između dvije sezone je u toku, a u okviru priprema za predstojeću sezonu grijanja 2021/2022. u toku je i nabavka energenta.

Iz ovog banjalučkog preduzeća ističu da su tokom dosadašnje sanacije toplifikacione mreže, tehničke ekipe "Eko toplana" zamijenile stare cijevi novima u nekoliko banjalučkih ulica.

Taj proces realizovan je prema unaprijed utvrđenom planu, na osnovu analiza rađenih tokom prethodnih sezona i utvrđivanja najkritičnijih tačaka, odnosno na dijelovima mreže na kojima najčešće dolazi do pucanja i prekida isporuke toplotne energije tokom sezone grijanja.

"Stare i dotrajale cijevi zamijenjene su novima na nekoliko mjesta u Pilanskoj ulici, na dijelu magistralnog vrelovoda Industrija, na kojem tokom sezona dolazi do čestih prekida isporuke toplotne energije. S obzirom na obim posla, ova sanacija još je u toku, a trebalo bi da obezbijedi bolji kvalitet grijanja korisnicima u ovom dijelu grada", naveli su iz "Eko toplana".

Osim toga, kako dodaju, do sada je sanirana mreža na više lokacija, a između ostalog, stare cijevi zamijenjene su novima u ulicama Pete kozarske brigade, Kozarskoj, Skendera Kulenovića, Braće Jugovića, Majke Jugovića, Stepe Stepanovića i Slobodana Jovanovića, dok je u Ulici kralja Petra Drugog u potpunosti rekonstruisan toplovod.

"Do početka sezone grijanja, naše tehničke ekipe nastavljaju da saniraju toplifikacionu mrežu i na drugim trasama, u skladu sa planom remonta i sanacije. Sa ciljem poboljšanja kvaliteta grijanja, u toku su mašinski i građevinski radovi i u vrelovodnim šahtovima i toplotnim podstanicama, koji predstavljaju sastavni dio godišnjeg plana", naglasili su iz "Eko toplana".

Kako ističu, od završetka sezone grijanja do kraja jula, u sanaciju mreže "Eko toplane" su uložile više od pola miliona KM sopstvenih sredstava.

"Kako je poznato, najveći problem 'Eko toplana', odnosno sistema daljinskog grijanja je loše stanje distributivne mreže. Uprkos tome, već četiri sezone uspijevamo da obezbijedimo potreban kvalitet grijanja, a taj kvalitet se poboljšava iz godine u godinu zahvaljujući redovnim ulaganjima 'Eko toplana' u distributivnu mrežu", poručuju iz ovog preduzeća.

U skladu sa planom nabavke, kako ističu, do sada je obezbijeđeno više od 70 odsto potrebnog energenta, a kompletna količina potrebna za predstojeću sezonu biće obezbijeđena do kraja ove godine.

Punjenje sistema

Iz "Eko toplana" podsjećaju korisnike, ako imaju u planu renoviranje stanova i radove na unutrašnjim instalacijama, da to završe najkasnije do kraja prve polovine septembra.

"Tada 'Eko toplane' počinju sa punjenjem sistema vodom i završnim pripremama pred početak sezone grijanja", napominju iz ovog preduzeća.

Fakti

-       Obezbijeđeno više od 70 odsto potrebnog energenta

-       Radovi na sanaciji mreže odvijaju se prema planu

-       Do sada u mrežu uloženo više od pola miliona KM

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije