Banja Luka

"Eko toplane", ali i potrošači, dužni da budu odgovorni: I korisnici grijanja imaju obaveze

"Eko toplane", ali i potrošači, dužni da budu odgovorni: I korisnici grijanja imaju obaveze
Foto: Velibor Tripić | "Eko toplane", ali i potrošači, dužni da budu odgovorni: I korisnici grijanja imaju svoje obaveze

BANJALUKA - Za neometanu isporuku toplotne energije potrebna je uzajamna saradnja preduzeća "Eko toplane" i korisnika, koji takođe imaju svoje odgovornosti i obaveze, kao što su, recimo, aktiviranje ventila u razvodnim ormarima gdje su instalirani kalorimetri, te redovno održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija, što je regulisano Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.

Primjera radi, najčešći problemi unutrašnjih instalacija su pojava vazduha u grijnim tijelima i cjevovodu i začepljenje usljed zaprljanja i dotrajalosti, a da to riješe, dužni su korisnici.

Dijana M., koja živi u naselju Borik, znala je da je odzračivanje radijatora njena obaveza, ali nije znala da su korisnici dužni da se brinu o održavanju kompletnih unutrašnjih instalacija u zgradi.

"Svake godine, na početku sezone, sama odzračim radijatore i to nije mukotrpan posao, već obaveza od najduže 20 minuta. Što se tiče ostalih instalacija u zgradi, nisam znala da je to naša obaveza. Ali nije bilo problema u našoj zgradi, tako da sam, generalno, zadovoljna grijanjem", ističe ova Banjalučanka.

Prethodno su i predsjednici zajednica etažnih vlasnika posvjedočili da stanari nisu upoznati sa obavezama koje imaju kada je u pitanju održavanje instalacija.

"Ako imaju neku nedoumicu ili problem, obično se obraćaju meni za informacije, pa ako ja ne znam, onda nazovem 'Eko toplane' za savjet", rekao je ranije predsjednik jednog ZEV-a.

Zanimljivo je da se reklamacije, čiji najveći broj iz godine u godinu pristiže početkom sezone grijanja, u najvećem broju slučajeva odnose na unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije, čije održavanje nije u nadležnosti isporučioca, nego kupca.

S druge strane, "Eko toplane" su dužne da proizvode i isporučuju toplotnu energiju u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije i definisanim standardima. Takođe, njihova obaveza je i redovno održavanje, popravka, sanacija i remont kako proizvodnih postrojenja, tako i toplifikacione mreže.

Međutim, kako bi isporuka bila što bolja, potrebno je i da korisnici izvršavaju svoje obaveze. Recimo, obaveza korisnika je aktiviranje ili otvaranje ventila u razvodnim ormarima gdje su instalirani kalorimetri, čime se aktivira isporuka toplotne energije.

Kako navode u "Eko toplanama", česte su žalbe potrošača koji tvrde da nemaju grijanje, ali se provjerom ustanovi da zapravo nisu aktivirali isporuku u razvodnom ormariću, što je dužnost svakog pojedinačnog korisnika.

"Najčešći problemi unutrašnjih instalacija su pojava vazduha u grijnim tijelima i cjevovodu i začepljenje usljed zaprljanja i dotrajalosti. Za ovu vrstu kvarova predviđeno je da korisnik angažuje ovlaštenog servisera ili kvar otkloni sopstvenim angažmanom", pojašnjavaju iz "Eko toplana".

Prema pomenutoj odluci, koju je donijela Skupština grada Banjaluka 31. januara 2018. godine, odgovornost korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika su i unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije i njihovo redovno održavanje.

Unutrašnje instalacije su instalacije daljinskog grijanja od obračunskog mjernog odnosno primopredajnog mjesta do uređaja za potrošnju toplotne energije, uključujući i uređaje.

"Pod zajedničkim unutrašnjim instalacijama podrazumijevaju se unutrašnje instalacije centralnog grijanja, isključujući zajedničko mjerilo toplotne energije, individualna mjerila toplotne energije, unutrašnje instalacije iza individualnih mjerila toplotne energije i uređaji za potrošnju toplotne energije", ističu iz "Eko toplana", te dodaju da, bez njihove pismene saglasnosti, korisnici ne mogu raditi zamjene, prepravke niti dogradnje na unutrašnjim instalacijama.

Bitno je napomenuti i da su, radi pravovremenog djelovanja, zajednice etažnih vlasnika dužne da obezbijede jedan ključ od ulaznih vrata radnicima "Eko toplana". Korisnik usluge je dužan da omogući radnicima "Eko toplana" pristup priključku i obračunskom mjernom mjestu.

"Uzajamna saradnja je neophodna, kako bismo mogli obezbijediti i garantovati neometanu isporuku toplotne energije tokom sezone grijanja", poručuju iz "Eko toplana".

Preporuke SZO

Pojam mlakog radijatora tokom grijne sezone, na koji se neki korisnici žale, nije parametar kvaliteta grijanja, ističu iz "Eko toplana".

"Cilj zagrijavanja objekata na sistemu daljinskog grijanja je postizanje projektovane temperature vazduha (ne radijatora) koju definiše Odluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije. Projektovana temperatura od 20 stepeni Celzijusa, +/-1 stepen, određena je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", navode iz "Eko toplana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije