Banja Luka

"Eko toplane" nastavile remont sanacije mreže i nabavku energenta

"Eko toplane" nastavile remont sanacije mreže i nabavku energenta
Foto: N.N. | "Eko toplane" nastavile remont sanacije mreže i nabavku energenta

BANJALUKA - "Eko-toplane" su nakon završetka sezone grijanja nastavile redovan remont, sanaciju i rekonstrukciju dijela distributivne mreže te nabavku energenta.

Iz "Eko-toplana" je saopšteno da su remont, sanaciju i rekonstrukciju mreže počeli nakon vanrednog prekida remonta proizvodnih postrojenja i sanacije distributivne mreže zbog ponovnog pokretanja sistema za isporuku energije usljed niskih temperatura u aprilu i maju.

"Za ovu namjenu biće izdvojeno više od milion KM iz vlastitih sredstava. Osim ulaganja u redovan remont proizvodnih postrojenja planirana su i ulaganja u rekonstrukciju i sanaciju toplifikacione mreže", rekli su u "Eko-toplanama".

Istakli su da će do početka naredne sezone grijanja biti rekonstruisani dijelovi vrelovodnih i toplovodnih trasa prema prioritetima, određenim na osnovu rezultata dobijenih ispitivanjem mreže, ali i na osnovu broja intervencija tokom protekle sezone grijanja.

"Pojedine trase će biti sanirane, dok će pojedini dijelovi biti u potpunosti zamijenjeni, a ulaganja će biti usmjerena i u građevinsku i mašinsku rekonstrukciju vrelovodnih šahtova", dodali su iz ovog preduzeća.

Plan investicija, između ostalog, podrazumijeva i automatizaciju i rekonstrukciju dijela toplotnih podstanica koje obuhvataju zamjenu elektroormara, dotrajalih armatura i postavljanje mjernih uređaja.

U okviru priprema za narednu sezonu grijanja ovo preduzeće je već krajem prošle sezone počelo nabavljati biomasu, a do sada je obezbijeđeno više od 20 odsto potrebnog energenta.

"Nabavka drvnog sortimenta se obavlja vlastitim sredstvima 'Eko-toplana' u skladu sa definisanim planom nabavke energenta", saopštili su iz ovog preduzeća.

"Eko-toplane" su ove godine sezonu grijanja produžile u dva navrata zbog niskih temperatura.

Sezona je produžena od 15. do 22. aprila, te od 13. do 18. maja, zbog čega su prekinuti započeti remont i pripreme za sanaciju i rekonstrukciju distributivne mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije