Banja Luka

"Eko toplane" ostvarile dobit od 523.432 KM

"Eko toplane" ostvarile dobit od 523.432 KM
Foto: N.N. | "Eko toplane" ostvarile dobit od 523.432 KM
Dajana Vujatović

BANJALUKA - Rezultati ostvareni u 2020. godini pokazuju da su "Eko toplane" Banjaluka uspješno završile poslovnu godinu uz redovnu isporuku toplotne energije.

Navedeno je to u Informaciji o poslovanju "Eko toplana" za prošlu godinu, koja je zajedno sa Planom poslovanja za ovu godinu, ali i Informacijom o aktivnostima na pripremi grijne sezone 2021/2022. godine, usvojena na petoj sjednici Skupštine grada.

U dostavljenoj Informaciji o poslovanju za 2020. godinu navodi se da je Društvo pozitivno poslovalo i ostvarilo dobit u iznosu od 523.432 KM.

"Poslovanje u 2020. godini odvijalo se uglavnom u otežanim uslovima pandemije izazvane virusom korona. Neposredno nakon proglašenja pandemije, u martu 2020. godine, menadžment 'Eko toplana' Banjaluka preduzeo je mjere za umanjenje negativnih posljedica pandemije i organizovanje rada u otežanim uslovima u skladu sa naredbama, preporukama i smjernicama nadležnih organa", kazali su iz "Eko toplana".

Ističu da je, prema procjeni uprave Društva, ukupan negativan efekat na poslovanje u 2020. godini usljed panedemije virusa korona 1.613.000 KM.

"Bez obzira na sve probleme koje je pandemija izazvala, a vezano za likvidnost, organizaciju lanca snabdijevanja, kao i samu proizvodnju i isporuku toplotne energije, uz maksimalne napore menadžmenta i svih zaposlenih, bez finansijske pomoći javnih institucija, obezbijeđeno je uredno funkcionisanje sistema daljinskog grijanja i u vanrednim okolnostima, poštujući sve propisane mjere i preporuke nadležnih institucija", pojašnjavaju iz ovog preduzeća.

Dodaju da, kako bi sistem daljinskog grijanja funkcionisao i tokom pandemije te bio obezbijeđen kontinuitet uspješnog poslovanja, preduzet je niz mjera i aktivnosti.

"Postignuti su dogovori sa dobavljačima i bankama vezano za određene rokove plaćanja. Pored toga, pokrenut je cijeli niz projekata  koji su obezbijedili značajne uštede u lancu snabdijevanja i ukupnom poslovanju Društva. Takođe i pored negativnog efekta pandemije  virusa korona nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja plata radnicima", ističu iz "Eko toplana".

Kako kažu, plate zaposlenima, pripadajući doprinosi, kao i svi porezi i ostale obaveze prema državi redovno su isplaćivani i tokom pandemije kao i tokom prethodnog perioda.

"'Eko toplane' kao društveno odgovorna kompanija, ali i sami zaposleni u 'Eko toplanama' kroz učešće u određenim humanitarnim akcijama tokom 2020. godine, u granicama mogućnosti, pomogli su onima koji su pandemijom virusa korona bili najviše pogođeni", kažu u ovom preduzeću.

Ističu da je u Informaciji o planu poslovanja za 2021. godini  planiran nastavak uspješnog poslovanja.

"U 2021. godini planiran je blagi rast broja korisnika i poslovnih prihoda. Planirane investicije za 2021. godinu su preko 2,5 miliona maraka", ističu iz "Eko toplana".

Kroz Informaciju o radu organa upravljanja i rukovođenja "Eko toplana" Banjaluka za 2020. godinu, koja je takođe usvojena na sjednici Skupštine grada, navodi se da su organi upravljanja i rukovođenja, Skupština i Upravni odbor Društva, uredno obavljali poslove, odnosno redovno održavali sjednice i donosili potrebne odluke.

Gradski odbornici su razmatrali i usvojili i Informaciju o aktivnostima na pripremi sezone grijanja 2021/2022. Planirane aktivnosti trebalo bi da omoguće stabilnost, pouzdanost, kvalitet i efikasnost u snabdijevanju Banjaluke toplotnom energijom u sljedećoj sezoni grijanja.

Plan je rezultat analize stanja sistema daljinskog grijanja i rada u proteklom periodu, te već urađenih aktivnosti i mjera u dostizanju osnovne funkcije preduzeća - snabdijevanja grada toplotnom energijom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije