Banja Luka

"Eko-toplane" počele pripreme: Modernizacija mreže za kvalitetnije grijanje

"Eko-toplane" počele pripreme: Modernizacija mreže za kvalitetnije grijanje
Foto: Arhivska fotografija | "Eko-toplane" počele pripreme: Modernizacija mreže za kvalitetnije grijanje

BANJALUKA - U susret novoj sezoni grijanja "Eko-toplane" Banjaluka d.o.o. rade punim kapacitetom na osposobljavanju i modernizaciji distributivne mreže, kao i nabavci potrebne količine energenta.

Najobimniji posao koji čeka "Eko-toplane" jeste osposobljavanje, sanacija i modernizacija distributivne mreže kako bi se smanjili gubici na mreži i građani imali kvalitetnije grijanje, a "Toplane" manje gubitke.

Ove godine, osim redovnih poslova koji obuhvataju remonte proizvodnih postrojenja na biomasu - novog objekta "Eko-toplana", pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, radi se i sanacija distributivne mreže i modernizacija sistema upravljanja.

Kako je planirano, u predstojećem periodu biće modernizovane 34 podstanice. Riječ je o podstanicama najveće snage, koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode.

"Osim toga, u ove podstanice biće postavljen novi SCADA sistem upravljanja, zahvaljujući čemu će biti uspostavljena automatska kontrola upravljanja na osnovu vanjske temperature i potreba korisnika", istakli su u ovom preduzeću.

Uz projekat modernizacije planirana je i nabavka specijalizovanog softvera za optimizaciju, planiranje i upravljanje sistemima daljinskog grijanja. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 1,5 miliona KM.

Prije početka grijne sezone sanirana je i glavna vrelovodna pumpna stanica. Omogućeno je potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži.

"Sve ovo se radi da bi građani imali optimalnu temperaturu u svojim stambenim jedinicima. Ovo nije lak ni jednostavan posao i trebaće dosta vremena da se distributivna mreža dovede u adekvatno stanje, ali 'Eko-toplane' kontinuirano rade i stalno su u kontaktu s korisnicima i na terenu", naglasili su iz ovog preduzeća.

Kada je riječ o energentu, drvni sortiment za sezonu grijanja 2018/2019. nabavlja se u skladu s planiranom dinamikom. Dosad je obezbijeđeno više od 60 odsto potrebnog energenta.

Sva količina je obezbijeđena na domaćem tržištu i u tu svrhu je uspostavljen logistički centar na kojem se lageruju potrebne količine. Predviđenim planom nabavke, a u skladu s vremenskim prilikama i dinamikom rada Javnog preduzeća "Šume Srpske", u "Eko-toplanama" očekuju da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za komplentu grijnu sezonu 2018/2019.

"Na pragu smo nove grijne sezone i u želji da korisnci budu pravovremeno informisani, da dobiju odgovore na sva pitanja ili probleme koje imaju te što bolje saradnje i pružanja kvalitetne usluge, 'Eko-toplane' su uvele  besplatnu info-liniju 0800 502 12, koja je aktivna  svakim radnim danom od 7.30 do 15.30, a korisnici mogu poslati i e-mail na [email protected] ili posjetiti korisnički centar u Bulevaru vojvode Živojina Mišića 32", rekli su u tom preduzeću.

Sa ciljem redovnog informisanja korisnika, odnedavno je aktivan i sajt www.ekotoplanebanjaluka.com. Osim osnovnih informacija o "Eko-toplanama" i komunalnoj djelatnosti koju obavlja, posjetioci na sajtu mogu redovno pratiti i aktivnosti ovog preduzeća koje sprovodi u susret novoj sezoni grijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije