Banja Luka

"Eko toplane" pune gradski budžet

"Eko toplane" pune gradski budžet
Foto: N.N. | "Eko toplane" pune gradski budžet

BANJALUKA- Upravni odbor preduzeća "Eko toplana" Banjaluka uputio je prijedlog Skupštini društva za donošenje odluke o isplati dividende iz ostvarene dobiti u 2020. godini u iznosu od 400.000 KM.

U skladu sa vlasničkim udjelima, na račun grada Banjaluka biće uplaćeno 195.880 KM, dok će na račun privatog partnera, kompanije IEE Tehnology biti uplaćeno 204.120 KM.

"Ovo je drugi put od osnivanja ‘Eko toplana’ da se vlasnicima isplaćuje dividenda. Prošle godine isplaćeno je 200.000 KM što je bilo prvi put od kako postoji sistem daljinskog grijanja u našem gradu, da je toplana, u ovom slučaju preduzeće "Eko toplane" Banjaluka, svojim osnivačima isplatilo dobit", kazali su iz ovog preduzeća.

Ističu da sa ovom isplatom, u skladu sa planom, isplaćeni iznos dividende u odnosu na prethodnu godinu biće duplo veći, dok je za narednu godinu u planu da isplaćeni iznos minimalno dva puta bude uvećan u odnosu na ovu godinu.

"Osnivanjem ‘Eko toplana’, grad Banjaluka je u posljednje četiri godine uštedio više od 40 miliona KM, jer su staroj toplani prije osnivanja "Eko toplana",u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije od strane grada ili Vlade Republike Srpske, kako bi se obezbIjedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja, s obzirom na činjenicu da bez te pomoći, grijanje u Banjaluci nije bilo moguće", pojasnili su iz "Eko toplana".

Dodaju da zahvaljujući formiranju novog preduzeća "Eko toplane" Banjaluka, nije više bilo potrebe da Vlada i grad subvencionišu gradsku toplanu niti je preduzeće "Eko toplane" od svoga osnivanja do danas, dobilo bilo kakvu finansijsku podršku od bilo koje javne institucije.

"Isplatom dividende po osnovu ostvarenih rezultata u prethodnoj godini još jednom se potvrđuje da su "Eko toplane" profitabilno, funkcionalno i samoodrživo preduzeće, sa stabilnim izvorima energije", kazali su iz ovog preduzeća.

Pojašanjavaju da je isplati dividende i ove, kao i prethodne godine, prethodilo usvajanje izvještaja o poslovanju, finansijskog izvještaja, kao i izvještaj nezavisnog revizora za 2020. godinu od strane Skupštine društva.

"Osim toga, gradska skupština, na sjednici održanoj sredinom jula ove godine, usvojila je zaključak o prihvatanju Informacije o poslovanju ‘Eko toplana’ za 2020. godinu što je još jedan od dokaza ostvarenja pozitivnih rezultata i transparentnosti poslovanja", zaključili su iz "Eko toplana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije