Banja Luka

Pratite nas na Google news

Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci

Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci
Foto: N.N. | Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci
Nevena Vržina

​BANJALUKA - Eksperti za kulturu iz Evropske komisije, koji će odlučivati o tome koji će se grad okititi prestižnom titulom evropske prijestonice kulture 2024, boravili su juče u Banjaluci i tom prilikom se detaljno upoznali sa stanjem na terenu, kao i s nosiocima projekta.

Finale će biti održano 24. septembra u Briselu, a koji će grad ponijeti ovu laskavu titulu biće poznato dan kasnije, odnosno 25. septembra. Osim Banjaluke, za najprestižniju evropsku titulu iz oblasti kulture bore se i Mostar i norveški Bodo.

U susret finalu takmičenja na nedavno obnovljenom zdanju Banskog dvora i u parku "Petar Kočić" u Banjaluci postavljeni su prigodni bilbordi, sa sloganom banjalučke kandidature "Suprotnosti se privlače". Evropska prijestonica kulture (EPK) je najdugovječniji i najpoznatiji program kulture Evropske unije i sastavni dio programa "Kreativna Evropa", koji sprovodi Evropska komisija za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture.

Nosioci projekta "Banjaluka 2024" upoznali su eksperte sa Strategijom razvoja kulture, institucijama kulture i obrazovanja, nezavisnim sektorom, kao i s pojedincima koji su dali direktan doprinos sadržaju aplikacije za evropsku prijestonicu kulture. Koncept kandidature dešava se pod sloganom "Suprotnosti se privlače", koji se odnosi na fenomen elektromagnetizma, koji neživom metalnom predmetu daje svojstva elektromagneta u trenutku kada električna energija prođe kroz njegove suprotne polove.

"Slijedeći ovu analogiju, Banjaluku, naš grad, vidimo kao neživi predmet, ili običnu metalnu šipku, kulturu kao namotaj žice koja provodi energiju potrebnu za novi identitet, a projekat 'Evropska prijestonica kulture' kao bateriju koja će baciti prvu varnicu i poslužiti kao pokretačka sila u čitavom tom procesu transformacije", naveli su nosioci projekta za evropsku prijestonicu kulture.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije