Banja Luka

Eksperti: Tri načina za rješavanje problema piralena u krugu "Incela"

Eksperti: Tri načina za rješavanje problema piralena u krugu "Incela"
Foto: Velibor Tripić | Eksperti: Tri načina za rješavanje problema piralena u krugu "Incela"

BANJALUKA - Nakon obilaska lokacije i pregleda raspoložive dokumentacije, holandski eksperti smatraju da je samo gornji sloj zemljišta u "Incelu", odnosno 25 cm u dubinu, zagađen piralenom.

Rečeno je ovo nakon današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, UNDP, te holandskih eksperata koji će biti zaduženi za rješavanje problema zagađenog zemljišta u "Incelu".

"Dok god se zemljište ne iskopava i dok ne puštate djecu da se igraju tu, nema mnogo rizika. U narednom periodu će biti razmatrano koji od tri raspoloživa načina će biti korišten za rješavanje problema zagađenog zemljišta", kazao je Boudewijn Fokke, ekspert iz Holandije, te dodao da ovo zemljište nije ništa više zagađeno od bilo kojeg drugog zemljišta na sličnim mjestima u svijetu.

Kako je dodao, sanacija će biti rađena u fazama, a trenutni prioritet je detaljna mapa "Incela", kako bi se utvrdila tačna količina zagađenog zemljišta. Istakao je da je jedan od načina da se zemljište spakuje u vreće i odveze na spaljivanje, što je, kako kaže, najskuplji način.

"Drugi način je da se zemljište spakuje i odveze na posebnu lokaciju i zakopa, gdje apsolutno ne postoji dodir s okolinom", rekao je Fokke i dodao da je treći način da se zagađeno zemljište prekrije, ali da taj način ne savjetuje jer se to zemljište onda ne bi moglo koristiti. Naveo je da piralen nije razgradiv u vodi, te da je malo vjerovatno da ovakve materije dospiju u vodu, a što je, kako je rekao, dokazano i analizama.

Andrea Muharemović, voditeljka za projekte zaštite okoliša u UNDP-u, rekla je da je ono na šta će se sada fokusirati kompletna lokacija bivše fabrike "Incel" sa aspekta zagađenosti svim materijama.

"Za ovaj projekat je odvojeno 300.000 dolara i problem zagađenja će biti rješavan po preporuci eksperata", izjavila je Muharemovićeva.

Mišo Radaković, savjetnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekao je da je ovo ministarstvo preuzelo koordinirajuću ulogu u rješavanju problema zagađenja zemljišta u "Incelu".

"Ono što je danas novina u odnosu na taj sastanak od jula je da je UNDP sklopio ugovor s Međunarodnim ekspertima", rekao je Radaković.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da će na sljedećoj sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za 12. septembar, najbitnija tačka dnevnog reda svakako biti ona koja govori o stanju u "Incelu".

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je kompletna informacija o zagađenju u "Incelu" pripremljena od strane Odjeljenja za inspekcijske poslove.

"Informacija će biti potpuna, uključivaće sva mjerenja, s utvrđenim činjenicama", kazao je Radojičić i naveo da preduzete mjere podrazumijevaju istražne radnje, kao i tačno mjerenje i utvrđivanje zapremine kontaminiranog zemljišta.

"Posebna podtačka je plan preventivne sveobuhvatne zdravstvene zaštite na neka najteža oboljenja. Projekat će početi ove jeseni", rekao je Radojičić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije