Banja Luka

Elektro škola u Banjaluci bogatija za STEM laboratoriju

Elektro škola u Banjaluci bogatija za STEM laboratoriju
Foto: Dražan Pozderović | Elektro škola u Banjaluci bogatija za STEM laboratoriju

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" u okviru projekta UNDP-a "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" od početka nove školske godine bogatija je za STEM laboratoriju, koja će omogućiti nastavnicima i učenicima bolje uslove za rad.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je juče posjetila ovu školu, istakla je da je ova ustanova jedna od pet osnovnih i srednjih škola u RS koja je u okviru ovog projekta dobila novu opremu.

"STEM laboratorija, odnosno učionica ima svu praktičnu, tehničku i tehnološku opremljenost u smislu unapređenja procesa nastave u određenim grupama predmeta. Osim ove, STEM laboratorije imaju Saobraćajna i elektro škola u Doboju, te osnovne škole 'Sveti Sava' u Modriči, 'Sveti Sava' u Banjaluci i 'Petar Kočić' u Gradišci", naglasila je Trivićeva.

Dodala je da je za svaku učionicu uloženo oko 50.000 KM kako bi proces sticanja znanja bio u skladu s potrebama domaće privrede.

"Nastavićemo i dalje s ovim projektom jer smo svjesni da sve škole treba da budu opremljene savremenom tehnikom i tehnologijom", navela je Trivićeva.

Irina Čavić, direktorica Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", kazala je da je STEM oprema neophodna kako bi realizacija nastave bila bolja.

"U okviru ovog projekta dobili smo nove računare koji su izuzetno dobrih konfiguracija, pametnu tablu, 3D štampač i još opreme koja nam je potrebna. Na ovaj način možemo da osavremenimo nastavu da naši učenici budu konkurentniji na tržištu rada", pojasnila je Čavićeva.

Istakla je da je projekat počeo još prošle školske godine, te da je oprema stizala u tri etape.

"U toku ljeta smo dobili opremu i od početka ove školske godine imamo sve na raspolaganju za bolje uslove, kako za nastavnike, tako i za učenike", zaključila je Čavićeva.

Engleski pojam STEM inače je skraćenica koja upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (Science), tehnologija (Technology), inženjering (Engineering) i matematika (Mathematics).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije