Banja Luka

Folklorna inkluzivna sekcija

Folklorna inkluzivna sekcija
Foto: N.N. | Folklorna inkluzivna sekcija

U okviru inicijative "Banja Luka ljudskog lica" živi projekat – folklorna inkluzivna sekcija.

Cilj projekta je da doprinese podizanju inkluzivne svijesti i poboljšanju kvaliteta života djece sa poteškoćama u razvoju, te obogati kulturni i društveni život i aktivnosti koji će pomoći očuvanju i unaprijeđenju psihičkih i motoričkih sposobnosti kroz kreativne igračke radionice.

"Upotrebom kreativne terapije u vidu folklornih aktivnosti, odnosno upotrebom umjetnosti kao što je igra, unaprijeđuje se psihičko i fizičko zdravlje pojedinca te se utiče na poboljšanje kvaliteta života u specifičnim okolnostima pa se pokret i ples koriste za ublažavanje emocionalnih, kognitivnih, socijalnih, bihevioralnih i fizičkih smetnji", ističe Sonja Stančić, idejni tvorac inicijative Grada.

Inicijativu je podržao i provodi Centar "Dajte nam šansu – Zvjezdice" i KUD "Čajavec". U Centru kažu da su se pridružili inicijativi jer "je ovo prva inicijativa koja okuplja sve građane i koja je usmjerena na potrebe čovjeka. Prvi put imamo jedan ovako širok koncept koji obuhvata vladin i nevladin sektor, i koji je saradnju između nevladinih organizacija digao na jedan viši nivo, u smislu zajedničkih inicijativa i podrške u realizaciji zajedničkih ciljeva", rekla je za "Nezavisne" Željka Perišić, direktorica Centra "Dajte nam šansu – Zvjezdice".

Ona kaže da je inkluzivni folklor svojevrsna novina i da je odlično prihvaćen, kako kod djece/lica sa poteškoćama u razvoju tako i kod njihovih roditelja. Folklor pruža priliku djeci/licima sa poteškoćama u razvoju da pokažu svoje mogućnosti, da igraju, da se druže i da budu aktivni članovi našeg društva. 

U ovom slučaju, dodaje Željka Perišić, folklor nije samo igra, već i određen vid terapije, gdje se radi na razvoju motorike, koordinacije, pažnje i koncentracije.

Folklor se održava dva puta sedmično u prostorijama KUD "Čajavec", a pred nastupe probe su intenzivnije. Ples je pogodan za djecu različite dobi, a izuzetna je aktivnost i za djecu s različitim poteškoćama u razvoju koja često imaju slabiju pokretljivost i koordinaciju smatraju u KUD-u.

Draško Adamović ispred KUD-a "Čajavec" kaže da je inkluzivna folklorna sekcija idealan način prevazilaženja socijalne odbačenosti i prihvatanja atipične djece.

"Njihovo uključivanje u folklornu inkluzivnu sekciju, koja za cilj ima unaprijeđenje motoričnih sposobnosti, sposobnosti koncentracije, podizanja samopouzdanja, socijalizacije i mogućnosti kreativnog izražavanja kroz izvođenje narodnih igara, običaja i pjesama, veoma je zanačajno zbog druženje sa vršnjacima,  te savladavanja aktivnosti uz njihovu pomoć i razumijevanje, čime se postiže socijalna integracija djece", dodaje Adamović.

Program koji nosi slogan "Tradicija pripada i nama'' se odvija uz nadzor stručnog tima koji čine koordinator, koreograf i defektorlog, a prilagođen je kondicionim mogućnostima djece.

Pored foklora, Centar "Dajte nam šansu-Zvjezdice" u okviru projekta "Servis centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama" pruža uslugu kratkog boravka za lica sa poteškoćama u razvoju, gdje im je na raspolaganju stručni tim koji čine defektolog, logoped, pedagog, fizioterapeut, medicinska sestra, psiholog, te volonteri srodnih zanimanja.

Svakodnevo, radnim danima u periodu od 8-16 časova provode se različite aktivnosti kao što su kreativne radionice, individualni tretmani, inkluzivne aktivnosti, ples. Takođe, Centar ove usluge organizuje i tokom jedne radne subote kako bi pružili priliku i za one koji ih ne mogu koristiti tokom radne sedmice.

Sve organizovane aktivnosti su besplatne, a odvijaju se u cilju postizanja boljeg kvaliteta života djece sa poteškoćama u razvoju, a u okviru inicijative "Banja Luka ljudskog lica".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije