Banja Luka

Fudbalskim umijećem ruše predrasude

Fudbalskim umijećem ruše predrasude
Foto: N.N. | Fudbalskim umijećem ruše predrasude

BANJALUKA - Četiri momka iz Daun sindrom centra iz Banjaluke predstavljaće RS na Evropskom prvenstvu u fudbalu za osobe sa Daun sindromom, koji se održava u Istanbulu od 21. do 26. februara naredne godine.

Golman Bojan Grublješić, odbrambeni fudbaleri Lazar Jelić i Vladimir Ritan te napadač Kristijan Zeljković igraće u sklopu reprezentacije bivše Jugoslavije, koju će činiti još po četiri fudbalera iz Crne Gore i Srbije. Organizator ovog prvenstva je Evropska Daun sindrom asocijacija (EDSA), a učestvovaće 12 zemalja.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, koji je ujedno i psihoterapeut, najzaslužniji je za uspjehe ovih mladića.

"Mi smo već počeli s treninzima na Jahorini, gdje ujedno momci naveče rade kao konobari u sklopu rehabilitacijsko-habilitacijskog programa PAIN, čiji je cilj da se ove osobe obuče za praktičan rad", rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima, na Evropskom prvenstvu u Istanbulu fudbaleri će odmjeriti snage sa Njemačkom, Turskom, Bugarskom, Italijom i Grčkom.

"Fudbalski treneri će raditi stručni dio treninga, a ja ću kolektivni i individualne psihoterapije, kao i refleksološke tretmane. Trenutno se snima i film za Evropsko prvenstvo u fudbalu", kazao je Jelić.

Plan je da se svih 12 fudbalskih reprezentativaca bivše Jugoslavije okupi od 9. do 15. decembra na stadionu FK Borac u Banjaluci, gdje će održavati treninge.

"Nakon Banjaluke idemo na sedam dana i u Budvu na zajedničke treninge, pa zatim u Beograd kako bismo se što bolje upoznali i trenirali što više puta", pojasnio je Jelić.

Dodao je da je cilj svih ovih projekata da se dokaže, prvenstveno roditeljima, šta osobe sa Daun sindromom mogu. Nada se da će svijest građana i predrasude koje imaju o njima promijeniti nabolje.

"Ovo prvenstvo se organizuje svake četiri godine, s ciljem da se ukaže Evropi i svijetu da su to ljudi koji imaju pravo na grešku i dostojan život i da mogu igrati fudbal, te da uz rad i vježbu pokazuju da osoba sa Daun sindromom može učiniti što može i svaki drugi čovjek", rekao je Jelić.

Pozvao je sve institucije i lokalne zajednice u RS da se uključe i preslikaju ovaj model i krenu ne samo s fudbalom, nego i ostalim sportovima koji uključuju rad s osobama s ovim sindromom.

U Daun sindrom centru mladi su se već okušali kao konobari, igraju fudbal i glume. Nedavno su u Narodnom pozorištu odigrali predstavu "Mali princ", a o njihovim aktivnostima se i snima film "Neki novi Brodvej", u režiji Denisa Bojića i produkciji RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije