Banja Luka

Pratite nas na Google news

Golić: Nekoliko lokacija u Incelu zagađeno piralenom

Golić: Nekoliko lokacija u Incelu zagađeno piralenom
Foto: N.N. | Golić: Nekoliko lokacija u Incelu zagađeno piralenom
Fena

BANJA LUKA - Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je da zagađenja piralenom postoje na nekoliko lokacija u poslovnoj zoni u banjalučkom "Incelu", te očekuje da će za dvije sedmice biti poznati rezultati analize 40 uzoraka zemljišta.

Postoji rješenje za taj problem, ali je, kaže, to skup proces asanacije tla. 

Odgovarajući na pitanja poslanika na početku današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, naglasila je da je u poslovnoj zoni “Incel” nekada radila hemijska industrija te da je to mjesto koje treba posebno opservirati i s njim posebno raditi. 

"Činjenica je da su 1994. i 1995. godine ljudi tamo sjekli određene cijevi i smatramo da nije zagađena samo ta lokacija te da zagađenja postoje još na nekim drugim lokalitetima, u okviru te poslovne zone", rekla je Golić. 

Iz resornog ministarstva su zatražili, kaže, odgovor kako je došlo do požara na navedno lokaciji u 'Incelu', gdje su transformatori koji su bili skladišteni prilikom privatizacije Energane te kakva je sada situacija na toj lokaciji. 

Istakla je i da je rješenje da se postave tri mreže, nakon što je dosadašnja zaštitna mreža Eko centra Bočac pukla, a sav plutajući otpad koji je mreža zadržavala voda je donijela do HE "Bočac" i tu je zaustavljen. 

Naglasila je da će opštine u tom slivu Vrbasa morati redovno da vrše prikupljanje ambalažnog otpada. 

Ona je dodala da je problem plutajućeg otpada u slivu Vrbasa međuentitetsko pitanje u čije rješavanje moraju da budu uključeni predstvanici svih relevatnih ustanova. 

Ponovila je i da je utvrđeno da je mrlja u gornjem toku Vrbasa nastala usljed cvjetanja algi te da je javnost bez razloga bila uznemirena navodim zagađenjem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije