Banja Luka

Grad Banjaluka: Predložićemo da naknade za građevinsku dozvolu budu duplo manje

Grad Banjaluka: Predložićemo da naknade za građevinsku dozvolu budu duplo manje
Foto: Grad Banjaluka | Grad Banjaluka: Predložićemo da naknade za građevinsku dozvolu budu duplo manje

BANJALUKA - Predložićemo odluku kojom ćemo umanjiti troškove za građevinske dozvole kod izgradnje individualnih objekata za čak 50 odsto ili više.

Najavio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević.

"To je mjera koja treba da podstakne porodice", istakao je Kresojević.

Napomenuo je da ih na to obavezuje veliki problem današnjice, a to je odlazak mladih.

"Ovo je pravi način kako treba da se borimo da sačuvamo Republiku Srpsku, jer zemlju ne čine niti brda niti doline nego narod koji tu živi. I zbog toga govorimo o dodatnoj mjeri koju će Gradska uprava u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti kako bi pomogao mladim ljudima da ostanu ovdje, zasnuju porodicu i riješe svoje stambeno pitanje", poručio je Kresojević i dodao da će odluka biti predložena na prvoj narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Istakao je da je ovo važno sada u ovo vrijeme kada su cijene gradnje znatno skuplje, kako bi sugrađanima bilo olakšano plaćanje građevinske dozvole.

"Na ovaj način grad se odriče svojih prihoda u iznosu većem od pola miliona KM, ali smatramo da tako treba jer džaba nam budžet bez naroda" zaključio je Kresojević.

Podsjećamo, istovremeno Gradska uprava je pokrenula i inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji, prema kojoj bi se stambeni objekti građeni do 2004. godine smatrali legalnim.

"U gradu je minimalno 10.000 domaćinstava koji traže da legalizuju svoju kuću i računajući da imaju po četiri ili pet članova domaćinstva, to je oko 50.000 građana", istakli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije