Banja Luka

Pratite nas na Google news

Grad Banjaluka izdvaja 1,6 miliona KM za stipendije, uskoro konkursi

Grad Banjaluka izdvaja 1,6 miliona KM za stipendije, uskoro konkursi
Foto: Grad Banjaluka | Grad Banjaluka izvaja 1,6 miliona KM za stipendije, uskoro konkursi
N.N.

Gradska uprava Banjaluka će, u okviru gradskog programa stipendija vrijednog oko 1,6 miliona KM, početkom septembra raspisati konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

"Istovremeno, do kraja ovog mjeseca za 1.186 srednjoškolca biće uplaćene deveta i deseta rata gradske stipendije, čime će biti okončan ovaj proces za učenike školsku 2019/2020. godinu", potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka.

Prema njihovom planu, za 264 studenta slijedi uplata sedme rate, osmu će dobiti u septembru, dok će im u oktobru biti isplaćene završne dvije.

Iz Gradske uprave je saopšteno da će Grad i u narednoj školskoj godini, uz talentovane i učenike i studente iz porodica u stanju socijalne potrebe, stipendirati i one koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada.

Kod srednjoškolaca, u narednoj školskoj godini biće stipendirana sljedeća zanimanja: zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar, dok će, u slučaju studenata, one biti namijenjene za buduće profesore matematike i informatike, profesore fizike i inženjere elektrotehnike.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije