Banja Luka

Grad Banjaluka planira da poveća subvencije za privatne vrtiće

Grad Banjaluka planira da poveća subvencije za privatne vrtiće
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Grad Banjaluka planira da poveća subvencije za privatne vrtiće

BANJALUKA - Gradska administracija ne može da kontroliše cijene privatnih predškolskih ustanova, ali ima namjeru da u narednom periodu iznosi za subvencije budu povećani, poručila je ovo Mirna Savić– Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, koja je navela da je administracija informaciju o povećanju cijena usluga u privatnim predškolskim ustanovama saznala iz medija, jer od roditelja za sada nije bilo dopisa.

Od samog početka mi smo se usaglasili oko toga da dajemo isti iznos za subvencije svim roditeljima, a bez obzira na cijenu vrtića, subvencije će za sve ostati iste. Mi smo ove godine imali više od 2.000 zahtjeva mjesečno i isto toliko subvencija smo isplatili”, istakla je ona.

Dodala je da zbog poskupljenja usluga u privatnim predškolskim ustanovama, namjera Gradske uprave jeste da subvencije budu veće, ali da se neke stvari ne mogu realizovati odmah.

“Još odbornici nisu razmatrali ni Rebalans, a ni Nacrt budžeta za narednu godinu. Plan gradske administracije jeste da se budžet, što je moguće više, usmjeri tako da bude zadovoljena i potrošačka i razvojna komponenta. Stoga, mi ćemo predložiti dokument koji će biti realan i pokušati da zadovolji što više potreba, ali za sada je rano da govorimo o tačnom iznosu za subvencije”, naglasila je ona.

Dodala je da su roditelji, kada je riječ o subvencijama, zadovoljni, posebno kada se uzme u obzir činjenica da podrške do ove godine nije bilo, a da ona sada iznosi 60 KM.

“Taj iznos vjerovatno nije dovoljan roditeljima, ali ukoliko uzmemo da do sada oni nisu imali ovakvu vrstu pomoći, to je velika razlika”, zaključila je Savić – Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije