Banja Luka

Grad Banjaluka uzima kredit za projekte vodosnabdijevanja

Grad Banjaluka uzima kredit za projekte vodosnabdijevanja
Foto: Grad Banjaluka | Grad Banjaluka uzima kredit za projekte vodosnabdijevanja
N.N.

BANJALUKA - Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas u Gradskoj upravi pismo namjere o kreditnom zaduženju u iznosu do 10 miliona evra, namjenjenom izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže na području grada.

Poslije potpisa pisma namjere, gradonačelnik Radojičić objasnio je da se ovim, zapravo, ulazi u dalje pregovaranje sa EBRD-om oko sredstva za rješavanje vodosnabdijevanja na području grada. Prema njegovim riječima, za rješavanje kritičnih tačaka u vodosnadbijevanju u ovom trenutku potrebno je obezbjediti najmanje 20-tak miliona KM, dok je za potpuno rješenje potrebno najmanje 50-tak miliona KM.

-Nažalost, veliki broj seoskih i prigradskih naselja na području Banje Luke je danas bez vode ili sa nestabilnim vodosnabdijevanjem, a tih problema nisu lišena ni pojedina gradska područja, poput Paprikovca, gdje je vodovodna mreža u jako lošem stanju i potrebna je njena rekonstrukcija. Konkretno, sa EBRD-om pregovoramo oko kredita u iznosu do 10 miliona evra koji bi nam bio plasiran pod veoma povoljnim uslovima. Kredit bi bio plasiran na uobičajen način, dakle preko institucija BiH, RS i grada – rekao je Radojičić. On je izrazio nadu da će dalji pregovori teći uspješno i da će u idućoj godini biti potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju.

Predstavnik EBRD-a Josip Polić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se, poslije niza uspješnih projekata, nastavlja saradnja sa Banjom Lukom, ističući da se ova međunarodna finansijska institucija danas, ujedno, obavezala i da će obezbjediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta, a što, po procjenama, iznosi oko 600.000 evra.

O studiji modernizacije javne rasvjete

Istovremeno, predstavnici  EBRD-a danas su prezentovali i dosadašnji rad na izradi studije modernizacije javne rasvjete sa nadogradnjom tzv. „smart siti“.

-Urađena je preliminarna analiza i sada se nalazimo u fazi procjene koliko bi, koja količina i na kojim područjima grada bi javna rasvjeta bila predmet zamjene. Zatim, i da se na osnovu toga izračuna kalkulacija potencijalnih ulganja Grada, sa nadogradnjom pametnih tehnologija poput mjerenja aerozagađenja, buke, alergena i slično – kazao je Radojičić poslije ove prezentacije.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije