Banja Luka

Građani Banjaluke sve češće iznajmljenim biciklom idu na posao

Građani Banjaluke sve češće iznajmljenim biciklom idu na posao
Foto: N.N. | Građani Banjaluke sve češće iznajmljenim biciklom idu na posao

Trenutno aktivan broj građana koji koriste sistem javnih bicikala "BL bike" je 1.593, što je za 25 odsto više nego što ih je bilo krajem prošle sezone, potvrdili su za "Nezavisne" iz Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako ističu, prema podacima koje imaju, najveći broj najmova je u jutarnjim časovima, što je dokaz da građani sve više koriste bicikle umjesto automobila kako bi išli na posao.
 
"Najveći broj najmova ostvari se u periodu od sedam do devet časova, a zatim u poslijepodnevnom terminu, od 16 do 18 časova. Činjenica da je veći broj najmova radnim danom nego vikendom govori da se bicikli koriste umjesto automobila u svrhu realizacije konkretnih kratkih putovanja", kažu iz ovog odjeljenja. 
 
Naime, kako kažu, to i jeste od početka bio osnovni smisao ovog sistema iznajmljivanja bicikala, a ne da se oni koriste u rekreativne svrhe.
 
Prema njihovim riječima, cilj im je da, pored pet lokacija na kojima se trenutno može iznajmiti 40 bicikala, i u drugim naseljima obezbijede građanima da mogu iznajmiti bicikl.
 
"Vizija Odjeljenja za saobraćaj i puteve je da svako veće naselje ima svoj terminal za iznajmljivanje bicikala", kazali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.
 
Jedan od građana koji iznajmljuje bicikl kako bi iz Obilićeva do centra grada išao na posao ističe da mu je mnogo lakše i brže na posao ići biciklom nego autom.
 
"Čak mi se više isplati ići biciklom nego automobilom na posao. Manje je gužve, brže dođem na posao, a i jeftinije je, što je još jedan plus", rekao je ovaj građanin.
 
I Lidija K. kaže da je tokom ljeta manji broj autobuskih linije te da se zbog toga odlučila na iznajmljivanje bicikla.
 
"Inače, tokom zime putujem autobusom, ali su ove vrućine nesnosne, tako da sam odlučila da iznajmljujem bicikl. Iskreno, to mi se pokazalo kao dobra odluke", istakla je ova Banjalučanka.
 
Cijene iznajmljivanja bicikala i ove godine su ostale iste kao i prethodnih, odnosno prvih pola sata u toku dana je besplatno, dok se svaki naredni čas naplaćuje 1,5 KM. 
 
Podsjećamo, na području grada postoji pet lokacija sa ukupno 40 bicikala, koje su opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za izajmljivanje i parkiranje bicikla i to, u centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, kod "Akvane", u Ulici Majke Jugovića, odnosno kod Studentskog centra Nikola Tesla, kao i u parku "Mladen Stojanović" te u Obilićevu, na raskrsnici između Ulice cara Lazara i istočnog tranzita.
 

Brojke

40 - bicikala

5 - lokacija

- maraka prvih pola sata u toku dana 

1,5  - maraka svaki naredni sat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije