Banja Luka

Građani nezadovoljni tretmanom Banj brdo

Sportisti rekreativci i šetači koji posjećuju spomen-kompleks Banj brdo poslije duže šetnje nemaju nijedno mjesto gdje bi mogli da kupe sok ili sendvič, jer se turistička ponuda ovog izletišta svodi na dva izvora pitke vode.

"Prošli vikend sam sa djevojkom išao do ovog izletišta i kada smo se nakon duge šetnje popeli do spomenika, onako umorni nismo imali gdje kupiti čak ni sok", rekao je student Goran Kuzmanović.

On je dodao da je sramota za najpoznatije banjalučko izletište da nema neki adekvatan prodajni objekat pored spomeničkog kompleksa u kojem bi bilo moguće kupiti bar sendviče i sokove.

U Administrativnoj službi grada kazali su da je nadležnost vezana za izletište Banj brdo na Turističkoj organizaciji grada.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da samo u ljetnom periodu u blizini spomenika bude postavljen prodajni objekat, u kojem je moguće kupiti sendviče i sokove.

"Za ovu godinu nije planirana izgradnja nekog objekta koji bi pored spomenika mogao da bude otvoren i u hladnijim, proljećnim danima", naglasio je Šukalo.

Građani ipak smatraju da bi nadležni trebalo da izađu u susret njihovim zahtjevima i da postave neki kiosk uz stazu, jer je ovo bogato prirodno okruženje privlačno za veliki broj rekreativnih sportista i šetača.

Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, ističe da je navedena lokacija proglašena šetačkom zonom i izletištem grada, te da bi postavljanje kioska narušilo samu koncepciju šetališta i izletišta.

Simo Dardić, koji često posjećuje Banj brdo, ističe da su ovakva opravdanja besmislena, jer je uz šetalište već postavljena kućica za čuvare, koja je napravljena od stakla i metala, te da se po tom izgovoru ni ona ne uklapa u prirodni ambijent.

"U inostranstvu i u regionu se insistira na obezbjeđivanju što boljih uslova za posjetioce turističkih znamenitosti, jer svi koriste priliku da zarade, a ovakva izletišta su idealna za to", naglasila je Banjalučanka Daniela Gajić.

Prema njenim riječima, na Plitvičkim jezerima, u Hrvatskoj, nalaze se drveni objekti u kojima je, pored hrane, moguće kupiti i tople napitke. Tu je, kaže ona, posjećenost uvijek velika i zbog toga bi tako nešto trebalo da bude izgrađeno i u Banjaluci.

Studentkinja Milana Starčević istakla je da je lokacija kod spomenika izuzetna prilika za zaradu i prodaju razglednica panorame Banjaluke, ali i mapa s prirodnim ljepotama i turističkim znamenitostima, te da je neopravdano što to već nije ostvareno.

"Kada su mi početkom mjeseca dolazili gosti iz Švedske, odvela sam ih u šetnju do spomenika na Banj brdu. Oni su se zaprepastili što na tako posjećenoj destinaciji ne postoji neki objekat u kojem bi bili prodavani piće i suveniri grada", dodala je Starčevićeva.

U Turističkoj organizaciji grada ističu da se u neposrednoj blizini spomeničkog kompleksa nalazi ugostiteljski objekat koji nudi usluge konzumacije hrane i pića, te da se u sklopu objekta prodaju i suveniri.

"Jedini restoran za koji ja znam su 'Šehitluci', koji je zatvoren više od osam godina. Ne razumijem kako neko može pomisliti da mogu kupiti nešto u objektu koji nije u funkciji", kazao je Milenko Despot koji voli da prošeta po Banj brdu.

Džemil Kobilj, bivši vlasnik restorana "Šehitluci", potvrdio je da ovaj objekat nije u funkciji oko deset godina, a sadašnji vlasnik kazao je da su sporni imovinsko-pravni odnosi .

"Kada na sudu na moje ime bude prepisan restoran koji sam kupio, počeću s ulaganjima u infrastrukturu", kazao je sadašnji vlasnik restorana.

Prema njegovim riječima, u planu je izgradnja modernog zdravstveno-rekreativnog i turističkog objekta, u čijem će kompleksu biti i restoran, ali i objekat u kojem će biti prodavani suveniri grada.

Vozić ili žičara

Zoran Sanković je kazao da će na spomen-obilježje na Banj brdu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa RS i gradskim vlastima, biti urađena obnova kompleksa.

"Planiramo obnovu muzeja, izgradnju osmatračnice za panoramsko razgledanje, postavljanje žičare od Srpskih toplica do spomenika ili uvođenje turističkog vozića", kazao je Sanković.

Penzionerka Dara Pavlović kaže da nadležni takva obećanja već dugo ne ispunjavaju.

"Znam te priče da će nešto biti napravljeno, ali tako se priča već nekoliko godina, a niko ne preduzima ništa", kaže Pavlovićeva.

U Administrativnoj službi grada kazali su da je u narednom periodu planirana izgradnja žičare ka ovom izletištu. Idejni projekat izrađuje Institut za građevinarstvo IG Banjaluka i, prema njihovim riječima, uskoro bi trebalo da bude završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije