Banja Luka

Građani zadovoljni: Novi režim grijanja u Banjaluci bolje grije domove

Građani zadovoljni: Novi režim grijanja u Banjaluci bolje grije domove
Foto: N.N. | Građani zadovoljni: Novi režim grijanja u Banjaluci bolje grije domove
Goran Lajić

Radijatori u Banjaluci od 2018. godine topli su 24 časa na zadovoljstvo Banjalučana, koji ističu da im je ovaj režim grijanja "Eko-toplana" omogućio potpuni komfor u pogledu zagrijavanja njihovih domova i poslovnih prostora.

Draginja Kudra, mještanka banjalučkog naselja Borik, kaže da je grijanje u stanu koji koristi besprijekorno.

"Naši radijatori su topli 24 sata pa je samim tim i temperatura tokom cijelog dana optimalna. Režim grijanja od 24 umjesto 16 sati, kako je bilo ranije, definitivno je doprinio da stanovi budu topliji. Moji poznanici koji žive u zgradama koje su izgrađene prije desetina godina, odnosno u starogradnji, kažu da se novi režim posebno osjeti kod njih", kaže Kudra.

U preduzeću "Eko-toplane" kažu da je glavna odlika režima grijanja u Banjaluci do 2018. godine, odnosno prije osnivanja "Eko-toplana", bila isporuka toplotne energije tokom 16 časova dnevno, dok se nakon tog perioda energija isporučuje kroz niskotemperaturni režim grijanja u kontinuitetu tokom 24 časa.

"U prethodnom režimu, primjera radi, temperatura polazne vode u kućnim instalacijama za spoljašnju temperaturu od nula stepeni, bila je 53 stepena, a u novom režimu ona je 46 stepeni, dok je pri višim spoljašnjim temperaturama, na primjer na 10 stepeni, ranije polaz u kućne instalacije iznosio 41 stepen, dok je sada ta temperatura 40 stepeni", kažu u "Eko-toplanama".

Oni ističu da je neophodno imati u vidu činjenicu da dvadesetčetvoročasovni režim, baš kao i prethodni, obezbjeđuje garantovanu temperaturu u grijanom prostoru.

"Toplota radijatora nije parametar kvaliteta grijanja. Cilj zagrijavanja objekata na sistemu daljinskog grijanja je postizanje projektovane temperature grijanog prostora. Projektovana temperatura definisana je Odlukom Skupštine grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije i iznosi 20 stepeni, plus ili minus jedan stepen, a određena je u skladu sa preporukama SZO", kažu u ovom preduzeću.

Dodaju da kod potrošača kojima se grijanje naplaćuje po utrošku energije svaki prekid isporuke toplotne energije zavrtanjem ventila na kalorimetru utiče na kvalitet zagrijavanja, te iz tog razloga korisnici treba da imaju u vidu da ako u dvadesetčetvoročasovnom režimu prekidaju isporuku toplotne energije, ponovno postizanje projektovane temperature može trajati nekoliko časova, pa čak i više od jednog dana u zavisnosti od karakteristika objekta.

Kako kažu u "Eko-toplanama", u starijim zgradama u kojima je mahom loša izolacija zahvaljujući dvadesetčetvoročasovnom režimu grijanja ne dolazi do pothlađivanja prostorija, niti to dugotrajnog procesa ponovnog zagrijavanja.

"S druge strane, u novijim stambenim objektima kolektivnog stanovanja sa dobrom izolacijom, za zagrijavanje i uspostavljanje optimalne i projektovane temperature potrebno je znatno manje vremena. U ovim objektima je instaliran jednocijevni sistem, koji omogućava regulaciju toplote, pa se osim regulisanja potrošnje izbjegava i pregrijavanje prostorija", kažu u "Eko-toplanama".

Vazduh se manje isušuje i zdravije je

U "Eko-toplanama" kažu da je sa zdravstvenog aspekta dvadesetčetvoročasovni, odnosno niskotemperaturni režim posebno pogodan za ljude koji imaju problem s alergijama, jer toplotno zračenje pruža udobnost i smanjuje protok vazduha preko radijatora, uz znatno manje podizanje čestica prašine.

"U odnosu na visokotemperaturni režim vazduh se mnogo manje isušuje zbog niže temperature grijnih tijela. Svakodnevno dvadesetčetvoročasovno grijanje tokom sezone sprečava kondenzaciju, samim tim i stvaranje plijesni na plafonu, zidovima i prozorima, a manja količina vlage u grijanom prostoru smanjuje i mogućnost razvoja grinja, bakterija i virusa", kažu u "Eko-toplanama".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije