Banja Luka

Građevinske dozvole zaradile 15 miliona KM

Građevinske dozvole zaradile 15 miliona KM
Foto: N.N. | Građevinske dozvole zaradile 15 miliona KM

BANJALUKA - Grad Banjaluka je prošle godine zaradio 15,1 milion KM na osnovu izdatih građevinskih dozvola, potvrdili su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim riječima, ova suma je uplaćena u budžet grada po osnovu naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente, čime je, kako su istakli, u potpunosti ispunjen zacrtani plan za 2018. godinu.

"Zadovoljni smo ostvarenim prihodima, a i pojačana je aktivnost građevinskog sektora, i to se direktno odražava i na stanje gradskih finansija jer prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u budžetu grada", kazali su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Naglašavaju da suma koju je grad zaradio na osnovu izdavanja građevinskih dozvola predstavlja siguran znak pojačane aktivnosti građevinskog sektora, što se direktno odražava i na stanje gradskih finansija, jer prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu.

Grad je prošle godine pokrenuo jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev, a grad, umjesto njih, pribavlja sve saglasnosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, što se pokazalo kao efikasno rješenje jer je bilo više od 4.200 podnesenih zahtjeva na ovaj način.

"Značajan uspjeh je ostvaren kod legalizacije bespravno sagrađenih objekata, pa su u okviru ovog procesa tokom prošle godine izdate 724 naknadne građevinske dozvole, dok je za još 65 objekata izdato rješenje o legalnosti", naglasili su u ovom odjeljenju.

Podsjećaju da je prošle godine stupio na snagu novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je vlasnicima ovakvih objekata omogućio ponovno podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

Dodali su da su od donošenja novog zakona podnesena 464 nova zahtjeva za legalizaciju.    

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, na gradskom području trenutno je aktivno više od 60 gradilišta stambenih i poslovnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije