Banja Luka

Gradnja ambulante u Dragočaju čeka rebalans budžeta

Gradnja ambulante u Dragočaju čeka rebalans budžeta
Foto: N.N. | Gradnja ambulante u Dragočaju čeka rebalans budžeta

BANJALUKA - Sredstva za izgradnju nove ambulante porodične medicine u naselju Dragočaj trebalo bi da budu obezbijeđena rebalansom budžeta, ako on bude usvojen na sjednici Skupštine grada, koja treba biti održana polovinom septembra, kazao je za "Nezavisne" Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj.

Nova ambulanta će, kako je istakao, mnogo značiti za ovo naselje i mještane.

"Svakako da će mnogo značiti za naselje, jer je dosadašnja ambulanta odavno prevaziđena. Potrebe mjesne zajednice Dragočaj, odnosno mještana su dosta veće i potrebno nam je da imamo novu i opremljenu ambulantu", rekao je Tadić.

Ističe da im je potrebna ambulanta sa više sadržaja u okviru koje će biti i jedna laboratorija, kako mještani ne bi morali da putuju u grad.

Na nedavno održanom sastanku gradonačelnika Draška Stanivukovića sa rukovodstvom Doma zdravlja, Stanivuković je istakao da je opredjeljenje grada da kroz predstojeći rebalans budžeta počne sa gradnjom ambulante porodične medicine u Dragočaju, za koji su pripremljeni projektna dokumentacija i lokacija.

"Pored ambulante, u toku je i nabavka za kupovinu ambulantnog vozila, ali i razgovori o značajnom projektu kupovine digitalnog mamografa koji će umnogome da znači za prevenciju", kazao je on.

Mještani Dragočaja raduju se novoj ambulanti, kažu da im je neophodno da što je što prije dobiju.

"U sadašnjoj ambulanti su samo ljekar i medicinske sestre. U njoj nema laboratorije, nema specijalističkih pregleda, a izgradnjom nove očekujemo da će sve to biti", kazao je jedan mještanin.

Tadić napominje da je ova mjesna zajednica veća od 10 opština u Republici Srspkoj, te da je potrebno još mnogo toga da se uradi.

"Mi smo ipak prigradska mjesna zajednica, a sredstva koja se dodjeljuju nisu dovoljna za sve potrebe stanovništva", kazao je Tadić. 

Podsjećamo, izgradnja ambulante u mjesnoj zajednici Dragočaj planirana je Strategijom razvoja grada Banjaluka u periodu 2018-2027. godine, u okviru Projekta unapređenja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i infrastrukturnih kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene zaštite.

Planirano je da nova ambulanta bude sagrađena na mjestu stare ambulante u ovom naselju koja se ne koristi decenijama.

Sadašnji objekat ambulante porodične medicine u Dragočaju znatno je oštećen usljed slijeganja tla, zbog čega je i odlučeno da se gradi novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije