Banja Luka

Gradnja mosta u Česmi čeka odgovor ko je kriv za nerad

Gradnja mosta u Česmi čeka odgovor ko je kriv za nerad
Foto: Velibor Tripić | Gradnja mosta u Česmi čeka odgovor ko je kriv za nerad

​BANJALUKA - Izgradnja mosta u naselju Česma još nije počela, a po svemu sudeći još dugo ni neće jer nadležni optužuju jedni druge da zabušavaju, a mještani ovog naselja su svjesni da su ponovo obmanuti.

Iz Gradske uprave za nedjelovanje optužuju "Puteve RS" jer nisu obezbijedili da izvođač počne s radovima, dok iz "Puteva" kažu da im nije dostavljena "prva obračunska situacija".

Bojan Kresojević, gradski menadžer, potvrdio je za "Nezavisne novine" da je grad Banjaluka odradio ono što je po sporazumu zahtijevano od njega, a to je da pripremi tehničku dokumentaciju, riješi imovinsko-pravne odnose i da dođe do građevinske dozvole.

"Građevinska dozvola je izdata 21. aprila prošle godine, kada je preduzeće 'Putevi Republike Srpske' raspisalo tender", kazao je Kresojević.

On ih je pozvao da dogovore sastanak s izvođačem te dodao da ukoliko to ne urade, Gradska uprava će ih pozvati sve na sastanak.

"Mi ćemo sazvati sastanak iako nemamo nikakav ugovorni odnos s izvođačem i nemamo pravo po zakonu da ih uslovljavamo bilo čime i da utičemo na njihovu dinamiku, ali imamo obavezu prema građanima Banjaluke", pojasnio je on.

Iz "Puteva Republike Srpske" potvrdili su za "Nezavisne novine" da su oni investitori za izgradnju novog mosta preko rijeke Vrbas u naselju Česma.

"Nama kao finansijskoj instituciji zaduženoj za finansiranje ovog projekta još nije dostavljena prva situacija o izvedenim radovima na terenu", kazali su oni.

Sam tok izgradnje i dinamiku radova na terenu, odnosno nadzor, radi preduzeće "Radis" Istočno Sarajevo, koje je izabrao grad Banjaluka.

"Dinamiku radova na terenu, kvalitet i količinu, kao i eventualne probleme evidentira nadzorni organ koji o tome podnosi izvještaj Gradskoj upravi", pojasnili su oni.

Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" potvrdilo je da na osnovu dostavljene obračunske situacije o izvedenim radovima vrši plaćanje radova izvedenih na terenu u prethodnom periodu, a prva obračunska situacija još nije dostavljena.

Prema riječima jednog mještanina naselja Česma, nakon 33 godine čekanja na izgradnju mosta jedino što se desilo jeste to da se ukazao bager.

"Trenutno se ništa ne radi na izgradnji mosta niti se počelo raditi, a mi mještani smo zabrinuti i zbunjeni", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije