Banja Luka

Gradska uprava Banjaluka slavi 90. rođendan

Gradska uprava Banjaluka slavi 90. rođendan
Foto: Aleksandar Čavić | Gradska uprava Banjaluka slavi 90 rođendan

Spektakularnom svjetlosnom projekcijom na zgradi Gradske uprave uz zvuke Gradskog tamburaškog orekstra i prisustvo brojnih građana u srijedu naveče počelo je obilježavanje 90. rođendana Gradske uprave.

Programu otvaranja rođendanske manifestacije "Zlatno doba povodom 90 godina Gradske uprave" prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je kazao da se Banjaluka prisjeća zlatnog doba iz vremena Svetislava Tise Milosavljevića, kada je grad na Vrbasu doživio najveći procvat.

"Zlatno doba je doba koje nas inspiriše i motiviše, da težimo da Banjaluku uvedemo u jedno novo zlatno doba. Nova gradska administracija opredijeljena je da ispiše neke nove stranice koje će Banjaluku voditi u napredak", rekao je Stanivuković.

‎Istoričar Zoran Pejašinović kazao je da je svjetlosna projekcija prikazala svu ljepotu ovog velelepnog zdanja i potvrdila riječi Vase Glušca izgovorene na svečanom otvaranju Banske palate 1. decembra 1931. godine "da će ovo velelepno zdanje svjetlošću obasjati ne samo Banjaluku, već cijelu Vrbasku banovinu, a današnju Krajinu".

Jedna od dugogodišnjih zaposlenika, koja je svoj radni vijek u Gradskoj upravi započela 1986. godine kao pripravnik, je i Dijana Džaja - Jokić, koja je kazala da je velika čast doživjeti proslavu jednog ovako značajnog jubileja.

"Dugi niz godina zaposlena sam u Gradskoj upravi, u kojoj sam i svoj radni vijek posvetila radu sa građanima i mogu da kažem da je svaki službenik bitna karika u sistemu. Biti službenik Gradske uprave obavezuje vas da svoj posao obavite profesionalno i efikasno, kako bi na kraju bili zadovoljni oni zbog kojih i postojimo, a to su naš građani", rekla je Džaja - Jokić.

Iz Gradske uprave navode da je kompletan program manifestacije, koja će trajati do 5. decembra, prilagođen starom, dobrom duhu zlatnog doba.

Dodaju da je kreiran u čast Svetislavu - Tisi Milosavljeviću, prvom banu Vrbaske banovine i čovjeku koji je promijenio lice grada i zaslužan za istorijski pomak u urbanističkom razvoju Banjaluke.

Program obilježavanja trebao je biti nastavljen sinoć izvođenjem predstave "Zlatno doba" u Narodnom pozorištu Republike Srpske, za koju je Gradska uprava poklonila karte građanima.

"Kako bi se što bolje dočarao ambijent zlatnog doba, centrom grada šetaće kostimirani glumci, koji će biti obučeni kao ban, njegova supruga i činovnici, a građani će moći da se druže i fotografišu sa glumcima", naveli su iz Gradske uprave.

U Banskom dvoru otvorena je i izložbena postavka "U posjeti banu", a za posjetioce je omogućeno stručno vođenje autora postavke Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije