Banja Luka

Gradska uprava: Usaglašena lokacija za centralno spomen-obilježje u Banjaluci

Gradska uprava: Usaglašena lokacija za centralno spomen-obilježje u Banjaluci
Foto: Gradska uprava | Gradska uprava: Usaglašena lokacija za centralno spomen-obilježje u Banjaluci

Grad je uputio Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske odgovor na urgenciju u vezi s ubrzavanjem procesa izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U dopisu Ministarstva kao lokacija za izgradnju spomenika navodi se mjesto sadašnjeg spomenika banu Milosavljeviću u centru grada.

Podsjećaju da je grad u odgovoru obrazložio da je u proteklom periodu analizirano više potencijalnih lokacija u gradu te da je na osnovu konsultacija sa stručnom javnošću, prije svega s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom, Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i boračkim organizacijama i širom javnošću, utvrđeno da je optimalno rješenje za lokaciju spomenika sadašnji Trg srpskih junaka (tzv. "Krašov" parking).

Kako je navedeno, rješenje predloženo od strane grada je odgovarajuće prije svega jer se raspoloživa površina nalazi u centru grada, u neposrednoj blizini sabornog hrama Hrista Spasitelja, gradskih i republičkih institucija, a istovremeno je u vlasništvu grada te radovi mogu da počnu neometano.

"Poređenja radi, lokacija kod Palate Republike, odnosno na mjestu sadašnjeg spomenika banu Milosavljeviću nosi sa sobom više problema, složene i neriješene imovinsko-pravne odnose, kao i postojanje izgrađenog objekta u neposrednoj blizini lokacije i potreba za njegovim trajnim uklanjanjem", ističe iz Gradske uprave.

"Konkurs se završava u prvoj polovini aprila, te očekujemo idejno rješenje početkom maja 2022. godine. U drugoj polovini tekuće godine očekujemo da će započeti i radovi, te vas pozivamo da nam se pridružite", zaključeno je u dopisu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije