Banja Luka

Gradski prevoz na putu modernizacije

Gradski prevoz na putu modernizacije
Foto: Velibor Tripić | Gradski prevoz na putu modernizacije

Kako bi se kvalitet javnog prevoza podigao na viši nivo i povećao broj putnika, grad je počeo pripremati prvu studiju javnog prevoza, povodom čega je raspisana javna nabavka za izradu ove studije, a čija je procijenjena vrijednost 80.000 KM.

Naveli su ovo iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve te dodali da bi ova studija trebalo da pruži ključna rješenja za oblast javnog prevoza.

Ističu da je cilj buduće studije da riješi osnovni problem u sistemu javnog prevoza putnika te da ovaj sistem funkcioniše bolje, kao i da se kvalitet usluge približi kvalitetu prevoza putnika, a po uzoru na gradove razvijenih evropskih zemalja.

"Javni prevoz putnika je osnovni nosilac prevoza građana, a za neke kategorije korisnika i jedini oblik realizacije njihove osnovne potrebe za mobilnošću", navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodaju da je jedan od strateških ciljeva grada i ulaganje u javni prevoz, s namjerom da se njegovom reorganizacijom podstaknu korisnici da češće koriste javni prevoz, a čime će se smanjiti broj automobila na gradskim ulicama.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", istakao je za "Nezavisne" da će ova studija sigurno pokazati da se gradski prevoz ubuduće neće moći odvijati na način na koji se trenutno odvija.   

"Biće neophodno obezbijediti određena sredstva iz budžeta kako bi se finansiralo odvijanje saobraćaja na određenim pravcima", rekao je Mijić. Naglašava da svi žele da gradski i prigradski prevoz bude što bolji i moderniji, kao i da se pri tome mora voditi računa o broju putnika i njihovim potrebama.      "Jasno je da na nekim pravcima ne postoji ekonomska računica za gradski i prigradski prevoz, ali svejedno se mora voziti. U takvim slučajevima određuje se najniža cijena kilometra, koja mora da obezbijedi odvijanje i razvoj saobraćaja", kazao je Mijić.   

Kako kaže, trenutno postoje pravci koji su predimenzionisani, odnosno imaju prevelik broj polazaka i vozila.   

"Mora se računati na sve to, a u svjetlu novih dešavanja u vezi sa zagađenjem i velikim gužvama, vjerovatno će doći do procjene da na određenim pravcima ima previše vozila te da određeni pravci ne treba da idu tom trasom, i definitivno treba raditi na minimalizaciji troškova, kako bi ulaganje bilo što manje, što je i naš i interes Gradske uprave ", istakao je Mijić.   

Iz Odjeljenja dodaju da će otvaranje pristiglih ponuda biti 1. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije