Banja Luka

Pratite nas na Google news

Grafit osvanuo na tek ofarbanoj fasadi u Boriku

Grafit osvanuo na tek ofarbanoj fasadi u Boriku
Foto: Jelena Đurđević | Grafit osvanuo na tek ofarbanoj fasadi u Boriku
Bojana Živanić

BANJALUKA - Natpisi kojima nesavjesni pojedinci skrnave novopostavljene fasade na zgradama postali su dio svakodnevne rutine.

Takav je slučaj i sa zgradom u Aleji svetog Save u Boriku, na kojoj je netom nakon postavljanja nove fasade i završetka radova osvanuo natpis načinjen sprejom.

"Većina pismena po uspravnim površinama grada je odraz razmaženosti, malograđanštine i bezobrazluka", kaže Mihaela Vujičić-Ilić.

Smatra da je za rješenje ovog problema ključno edukovanje djece kako šaranje po zgradama nije način na koji bi trebalo da se izražavaju.

"Prema Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, održavanje fasade zgrade je obaveza zajednice etažnih vlasnika, kao pravnog lica u smislu odredaba Zakona o održavanju zgrada", ističu Gradskoj upravi.

Dodaju da je prema Odluci o komunalnom redu predviđena kazna od 100 KM za fizičko lice za crtanje grafita na javnim površinama i objektima.

Ni visoke kazne ne sprečavaju nesavjesne pojedince i grupe koji svakodnevo oštećuju javnu imovinu.

Građani smatraju da bi jedno od rješenja ovog problema bilo postavljanje sigurnosnih kamera.

"Smatram da bi trebalo postaviti video-nadzor pored zgrada kako bi se utvrdilo ko uništava javnu imovinu i ko na takav način skrnavi uređene i okrečene objekte", kaže Goran G., koji svakodnevno prolazi pored ove zgrade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije