Banja Luka

Grmuša predložio manje takse za novoregistrovane privrednike u Banjaluci

Grmuša predložio manje takse za novoregistrovane privrednike u Banjaluci
Foto: Aleksandar Čavić/Gradska uprava Banjaluka | Grmuša predložio manje takse za novoregistrovane privrednike

BANJALUKA - Jedan od prijedloga za budžet grada Banjaluka za narednu godinu jeste da privredna društva i preduzetnici u prvoj godini registracije plaćaju jednu KM komunalne takse za isticanje poslovnog imena na poslovnim prostorima, i to kao izraz podrške grada novim biznisima.

Ovaj prijedlog je Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banjaluke, uputio Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, koji je za "Nezavisne" rekao da se trenutno ove komunalne takse kreću od 260 do 3.000 KM.

"Cilj je jasan, omogućiti privrednicima da prvo naprave održiv biznis pa ih onda oporezovati. Predlažem da se ove takse u prvoj fazi smanje za 10 odsto svim privrednim društvima i preduzetnicima. Ovom mjerom, kao i strogom kontrolom naplate, povećao bi se obim obveznika ove obaveze i ne bi došlo do većeg pada budžetskih prihoda po ovom osnovu. Povećanjem komunalnih taksi za isticanje reklamnih panoa taj iznos bi bio iznivelisan ili čak povećan", rekao je Grmuša.

Kada je riječ o budžetskim prihodima, Grmuša predlaže da se u najskorijem mogućem roku izvrše promjene Odluke o gradskim administrativnim taksama, Odluke o komunalnim taksama i Odluke o reklamiranju na teritoriji grada Banjaluka.

"To bi bilo na taj način da se povećaju komunalne takse za isticanje reklamnih poruka na teritoriji grada, pogotovo za finansijski najpotentnije poslovne subjekte kao što su banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva i priređivači igara na sreću uz istovremeno olakšanje i ubrzanje procedure za dobijanje potrebnih odobrenja za reklamiranje", istakao je Grmuša.

On smatra da bi ovo dovelo do toga da se registruje i otvara više firmi na području grada Banjaluka.

"Smanjenje taksi značilo bi dosta za građane i njihove budžete, posebno u ovim vremenima kada je sve poskupjelo. Ako znamo da se budžet grada najviše finansira od PDV-a, a mi imamo situaciju da se u Gradsku upravu svake godine slije više sredstava od PDV-a. To ne plaća niko drugi nego građani. Mislim da je ovo dobar pravac o kojem se treba razmišljati, te bi bio snažan podstrek običnim ljudima i manjim privrednicima", kaže Grmuša.

Naglasio je da bi takse za reklamiranje u određenim slučajevima trebalo povećati.

"To povećanje bi možda trebalo biti za reklamiranje u strogom centru grada ili nekim upadljivim reklamama. Sasvim je opravdano da se to plati više", zaključio je Grmuša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije